DESPRE O ANUME LISTĂ

Câteva cuvinte despre „lista lui Hodor, acest Bronisław Wildstein autohton (cf. https://revista22.ro/70270588/ioan-aurel-pop-cornel-nistorescu-si-dorel-abraham-pe-lista-colaboratorilor-securitii.html).
Să o spunem direct, apoi să argumentăm: este vorba despre o manipulare – de presă, istorică și arhivistică (dar nu neapărat în această ordine).
Istoric vorbind, lista respectivă pare a fi una „de lucru, cu foști, actuali, potențiali, viitori colaboratori ai Securității externe pe tărâm cultural-științific, care luată în sine nu spune nimic (după cum o indică „Nu-ul din dreptul principalului vizat, recentul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și al altora). Dar o interpretare adecvată nu se poate face decât prin raportare la documentele însoțitoare (nu știm câte există și ce conțin ele).
Și nu știm cu precizie pentru că există o problemă – mare – legată de însuși dosarul care conține lista în discuție.
În primul rând, din semnele exterioare, el pare a fi unul confecționat la Arhiva CNSAS (coperta I a fost schimbată):


Apoi, este vorba despre un dosar neinventariat la aceeași arhivă, fapt inedit chiar și pentru propriile standarde, sau mai bine zis absența oricăror standarde, fapt care trimite la un mod de lucru „la negru:


Am deplâns în altă parte destructurarea fondurilor și fragmentelor de fond gestionate de instituție (cf. http://mircea-stanescu.blogspot.ro/2015/12/cnsas-si-fondul-sau-penal.html), prin urmare, întrebarea pe care o punem aici este următoarea:
Avem de-a face cu destructurarea unui dosar sau doar cu utilizarea în scopuri paraștiințifice a unuia constituit de creator (în speță Securitatea externă / SIE)?
Înțelegem că este vorba despre o acțiune politică, sau cu un asemenea gir, din faptul că nu există nici o reacție oficială a noului Colegiu la maniera în care un funcționar public, eludând procedurile standard ale instituției sale, se teleportează după dorință din postura de cercetător în cea de deconspirator al „fostei Securități (omul chiar așa se exprimă, securistic!), și vițăvercea*. Colegiul s-a întrunit în chiar data la care a apărut „demascarea, însă conform comunicatului său oficial din acea zi a ocolit subiectul cu grație (cf. http://www.cnsas.ro/documente/comunicate%20presa/2018/Comunicat%20presa%202018.04.12.pdf).
Dar pe noi chestiunile paraistorice, eventual disciplinare de la CNSAS nu ne agită, prin urmare, așteptăm cu interes informațiile noi promise de autor și, eventual, răspunsurile sale la aceste chestiuni.
În fine, pentru că zilele acestea am văzut destui pompieri piromani (între care istorici de profesie) care susțin cu aplomb că toți cei care nu împărtășesc demersul eroului Hodor, turnesolul zilelor noastre, sunt negreșit fie securiști jurați, fie legionari, fie idioți (utili sau inutili), fie corupți, am mai adăuga ceva:
Noi istoricii, arhiviștii, suntem gata să primim lecții de la oricine, inclusiv de la cei care n-au văzut în viața lor un securist, care habar n-au cu ce se mănâncă o anchetă la Securitate, cu condiția să se abțină de la a folosi ignobilul argument al șantajului cu securismul, cu legionarismul, cu idiotismul, cu coruptismul, pe scurt: să se dovedească în stare de dialog.
Rolul omului de știință nu este să îngroașe una sau alta dintre tabere (a foștilor, a actualilor securiști, a crizaților generațional în căutare de a-și satisface pulsiunile nihiliste, a politicienilor care exploatează oportun orice prilej), ci să evalueze informația de arhivă cu acuratețe. Atâta cât și cum este ea. Avem nevoie nu doar de galerii, de acuzatori publici și dătători de indulgențe, ci mai ales de persoane care înțeleg și explică ceea ce se petrece în realitate.

București, 16 aprilie 2018.

* Ea a venit târziu și în etape: după cinci zile au fost anunțate „cercetări administrative și disciplinare, iar după alte două suspendarea acreditării de cercetător (notă din 19/04/2018).