SCANDALUL TRECE, DEZBATEREA TREBUIE SĂ CONTINUE

Confruntarea cu „obiectul de studiu
După ce Acad. Gheorghe Vlăduțescu a anunțat deja că îi dă în judecată pe Mădălin Hodor și Vladimir Tismăneanu[1] (Dl. Vlăduțescu a fost și profesorul lui Tismăneanu, și al nostru!), confruntarea cu persoanele care apar în listă continuă. Este vorba despre Nicolae Mecu, cercetător la Academia Română[2].
Prin urmare, problemele juridice, administrative și disciplinare sunt floare la ureche pe lângă aceasta. Și așa și este firesc să fie.

Un mesaj cald, prietenesc
Dragi tovarăși ziariști, cei care vă lăudați că aveți „surse la CNSAS, ați putea să aflați și să ne informați și pe noi, profanii, de ce Colegiul s-a întrunit exact în ziua în care a apărut primul articol al lui Hodor (12/04/a.c.), dar nu a luat nici o decizie, și i-au trebuit fix 5 (cinci) zile pentru a anunța debutul cercetărilor „administrative și disciplinare și fix o săptămână ca investigatorului investigat să i se retragă acreditarea?
Problemele disciplinare ale lui Hodor nu mă privesc, dar faptul aceasta cred că este de maxim interes, căci ne poate arăta modul de funcționare al noului Colegiu, o chestiune de interes public real, spre deosebire de bălăcăreala legată de caz.
Sincer, eu nu cred că există surse la CNSAS, exceptând membri ai Colegiului care filtrează informație convenabilă către presă, dar abia aștept să fiu dezmințit, ba chiar impresionat. Iată de ce răspunsul la întrebarea de mai sus poate fi aflat relativ ușor.
În fine, pentru că am observat o regulă anume: preluarea notelor de Facebook (în «limba de lemn»: „postări) ale istoricilor, în genere ale „specialiștilor“, în articolele de presă. Aceasta nu este nicăieri în lume calea obișnuită a unei prese veritabile, ci un exercițiu al uneia sărace sau leneșe, după caz, sau și-una și-alta.
Nu spun că e neapărat o problemă de etică aici, sau nu una notabilă – în cazul în care textele mi-au fost preluate corect, fidel: cele legate de „lista lui Hodor“, de pildă[3], dar am fost și plagiat: cazul comentariului intervenției de la Ateneu a lui Oliver Jens Schmitt, care ne spunea că în legătură cu Centenarul nu avem nimic de sărbătorit[4].
Există alternative veritabile la acest mod de a proceda: a cere un punct de vedere sau a cita de pe blog.
În ce mă privește, toată lumea poate vedea ce scriu (nu filtrez cititorii), și mai ales faptul că notele sumare de Facebook trec uneori în articole (prelucrate și ele), care pot fi preluate liber sub exigența indicării autorului și sursei. Căci spre deosebire de ziariști, în general istoricii se abțin să ia cuvântul la cald, își lasă un răgaz de câteva zile pentru reflecție. Ceea ce, în general, fac și eu.
Mulțumesc pentru atenție și succes în activitatea Dvs.![5]

Așa-i că nu era greu?
Iată un articol de presă care progresează cumva în înțelegerea chestiunii listei, iar autoarea sa, verosimil, știe mai multe decât spune[6].
El pune în lumină două greutăți, două măsuri, dublul standard în analizarea cazurilor de „colaborare cu Securitatea: Mircea Dumitru, rectorul Universității București (titular al unui dosar de „rețea la CNSAS, cu angajament și note informative în bună formă) rămâne alb ca neaua (și nu doar din punctul de vedere al Legii, ci și al moralei comune), în timp ce prezenții pe listă (despre care nu știm dacă și/sau cât au colaborat cu Scârbavnicul Organ) sunt «top 200 cei mai scârboși informatori ai Securității»[7].
Ne putem declara sau nu de acord cu un punct de vedere care susține că simpla mențiune a termenului „colaborator“ într-un document al Securității este încriminantă, dar este necesar ca înainte de a-l discuta, să fie coerent.
Acum, de la gazeta de perete a GDS noi unii nu ne mai așteptăm demult la vreo coerență, însă este important ca atunci când te numești, de pildă, Vladimir Tismăneanu, ești ditamai directorul Centrului de Cercetare a Totalitarismelor „Hannah Arendt“ de la Universitatea București și înțelegi foarte bine aceste lucruri, să nu creadă cineva că interesele ți-au întunecat complet judecata.
Bine, între noi fie zis, nici de la Dl. Tismăneanu nu ne mai așteptăm la coerență, dat fiind că acum câțiva ani, când i-am atras atenția asupra faptului că îl vede pe Virgil Măgureanu în preajma lui Marian Munteanu, dar până atunci nu reușise să-l repereze pe același securist-șef alături de Traian Băsescu, s-a supărat atât de tare încât a început să ne înjure (la propriu) alături de imunzii săi tovarăși de la foaia electronică „În linie dreaptă“[8].
Dar dacă faptul nu este important pentru tine personal, atunci este cu siguranță pentru Universitatea București (căreia amândoi i-am fost studenți la aceeași facultate, Filosofie) și pentru moștenirea intelectuală a Hannei Arendt.
Cu scuzele de rigoare pentru registrul coprologic, autoarea încheie astfel: „Cu alte cuvinte, după ce-l mânjești pe un om cu rahat, îl rogi să te ajute să-i ștergi mizeria cu care l-ai împroșcat.
Fidel, procedeul se traduce așa: „Să faci caca în pragul cuiva, apoi să suni la ușă ca să ceri hârtie igienică. El ilustrează înșelătoria și tupeul extreme, și aparține Evreilor din New York, care îi spun «Chutzpah».

Problemele care rămân
Dacă manipularea legată de listă nu pare să fi reușit, ea a produs totuși efecte, căci în loc ca noul Colegiu, și instituția în ansamblu, să discute despre problemele sale reale (numai cine nu muncește n-are!), se irosește cu stingerea focului pus de niște pompieri piromani.
Am indicat în altă parte care ar fi acestea în opinie proprie[9], dar noi avem o perspectivă exterioară, inevitabil limitată, prin urmare ar fi nevoie de o analiză mai aplicată, mai largă și de o dezbatere pe măsură. Înainte de toate însă, este necesar să pornim de la principiul realității, căci până ce mama va face alții – mai frumoși, mai buni, mai drepți și, ca să rămânem la temă, vorba Poetului, la-cur-mai-curați – dezbaterea trebuie să continue. Cu cei care suntem și cu toți capabili de dialog.

NOTE




[5] Mesajul nostru cald a fost preluat. Am surâs (amar), ca în fața unei glume involuntare. Cf. http://www.buciumul.ro/2018/04/19/un-mesaj-cald-prietenesc/.





București, 24 aprilie 2018.