PROTEST FAȚĂ DE DESTITUIREA SCRIITORULUI LIVIU IOAN STOICIU DIN DIRECȚIA REVISTEI „VIAȚA ROMÂNEASCĂ” (2005)

Cu un preambul de Valerian Stan
La 31 august 2005, scriitorul Liviu Ioan Stoiciu a fost destituit din funcţia de redactor şef adjunct al revistei „Viaţa românească”, publicaţie aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, sub motiv că a publicat un text cu pretins caracter antisemit al scriitorului în exil Paul Goma.
Considerând că măsura în cauză a fost abuzivă, în special prin restrângerea nejustificată a libertăţii de exprimare a celor doi scriitori, împreună cu scriitorul Dan Culcer şi cu istoricul Mircea Stănescu am iniţiat Protestul de mai jos, căruia i s-au alăturat un număr de peste 150 de intelectuali (scriitori, ziarişti, istorici etc).
Mai jos sunt redate Apelul şi numele celor care au aderat la acesta.
Având o anumită relevanţă în raport cu tema acestui Protest (inclusiv cu „antisemitismul” lui Paul Goma), se mai pot vedea, tot pe acest site (http://www.valerianstan.ro), pe pagina de Publicistică:
„Paul Goma antisemit”: un lot select, mai 2006 (http://www.valerianstan.ro/a493-paul-goma-antisemit-un-lot-select-.html);
„Procesul Goma: deruta magistraţilor?”, text în două părţi, aprilie-mai 2010 (http://www.valerianstan.ro/a681-procesul-goma-deruta-magistratilor-i.html și http://www.valerianstan.ro/a682-procesul-goma-deruta-magistratilor-ii.html);
Situaţiunea (XXI)”, octombrie 2008 (http://www.valerianstan.ro/a607-situatiunea-xxi.html).
*
Protest
În legătură cu destituirea abuzivă a scriitorului Liviu Ioan Stoiciu din Direcţia revistei „Viaţa românească”, destituire dictată de conducerea Uniunii Scriitorilor din România ca urmare a publicării unui text cu pretins caracter antisemit aparţinând lui Paul Goma, semnatarii Protestului de faţă ne exprimăm dezacordul profund faţă de decizia conducerii USR. Regretăm, de asemenea, acuzaţiile de antisemitism care i-au fost aduse cu această ocazie lui Paul Goma de către Comitetul Director al Uniunii.
Detractorii consacraţi ai scriitorului exilat i-au atribuit mai demult acestuia infamul calificativ, mai ales pentru lucrarea sa cu caracter istoric „Săptămâna Roşie sau Basarabia şi evreii”, pe care, s-a dovedit, nici unul dintre ei nu a discutat-o în fond, limitîndu-se să o eticheteze. Mulţi dintre semnatarii acestui Protest sunt desigur buni cunoscători ai operei lui Paul Goma, unii însă (din cauza cenzurii de presă la care autorul este supus în ultima vreme în România) cunosc doar în parte opera lui Paul Goma. Pentru noi toţi e totuşi evident că scriitorul Paul Goma nu este antisemit nu doar pentru ca este soţ şi tată de evrei. Ci deasemenea şi pentru că nu a negat şi nu neagă Holocaustul şi toate celelalte crime grave comise împotriva evreilor, inclusiv de conaţionalii săi. În chiar cartea amintită, Paul Goma califică, fără echivoc, drept inadmisibile, reprobabile, criminale şi condamnabile gravele abuzuri săvârşite de români împotriva evreilor ulterior „Săptămânii Roşii” (28 iunie-3 iulie 1940), în care a avut loc evacuarea armatei şi civililor români din Basarabia ocupată în urma pactului criminal Hitler-Stalin (şi în care mulţi dintre evreii localnici s-au dedat la crime şi alte samavolnicii împotriva românilor siliţi să-şi părăsească ţara). Paul Goma nu a justificat niciodată aceste orori. Dacă ar fi făcut-o, nu ar mai fi denunţat crimele inadmisibile şi condamnabile ale conaţionalilor săi.
În legătură cu acuzaţia de antisemitism, dar şi cu multe altele care i se aduc azi lui Paul Goma, este semnificativ faptul că practic toate i-au fost aduse în trecut şi de Securitate. Din chiar dosarele desecretizate recent se ştie deja că încă din primavara anului 1977 şefii Securităţii au pus la punct planuri de măsuri de discreditare prin antisemitism a scriitorului disident. Iată cum sună una din directivele cuprinse în strategiile Securităţii: „Să fie lansată acuzaţia de antisemitism, făcând apel la evrei individual şi la Statul Israel, cu care ne aflăm în bune relaţii”. Iar acuzaţia a fost, bineînţeles, lansată şi apoi susţinută cu metodă, aşa cum numai Securitatea ştia s-o facă.
Sunt destule date care arată că în acest caz preşedintele USR, d-l Nicolae Manolescu, nu atacă o chestiune de principiu. Ne temem că în realitate nu e deloc vorba despre „antisemitismul” lui Paul Goma. Este ştiut că Paul Goma a fost exclus din Uniunea Scriitorilor în aprilie 1977, în plină teroare comunistă, inclusiv prin votul actualului preşedinte al USR. Dar Paul Goma este nu numai o amintire neplăcută pentru proaspătul preşedinte al scriitorilor români, ci şi un critic sever al atitudinii morale şi politice de după 1990 a acestuia.
Imediat după ce incidentul de la Uniunea Scriitorilor a devenit public, şi înainte ca Liviu Ioan Stoiciu să fie destituit, Paul Goma a anunţat că de data aceasta îi va chema în justiţie pe cei care l-au acuzat de antisemitism (şi care i-au imputat d-lui Stoiciu publicarea textelor sale). Dacă pentru d-l Manolescu şi colegii săi problema ar fi fost într-adevăr „antisemitismul” scrierilor lui Paul Goma (ceea ce scriitorul exilat contestă de mult timp şi cât se poate de argumentat), atunci analiza şi deciziile în acest caz ar fi trebuit amânate până când Justiţia se va fi pronunţat cu privire la sesizarea d-lui Goma. Neprocedând aşa, avem motive să bănuim că „antisemitismul” lui Paul Goma nu a fost decât un pretext pentru o răfuială meschină cu doi dintre scriitorii români demni de respect pentru opera şi viaţa lor publică.
Ne adresăm conducerii Uniunii Scriitorilor şi tuturor membrilor USR, cerînd revocarea deciziei de destituire a scriitorului Liviu Ioan Stoiciu şi retragerea, printr-o declaraţie publică, a acuzaţiilor calomnioase la adresa lui Paul Goma, considerînd că celor doi le-a fost încălcat, printr-un act de cenzură greu de justificat, dreptul cel mai natural al oricărui scriitor, acela de a-şi publica scrierile.

Bucureşti, 11 septembrie 2005.
*
Semnatari
Constantin ACOSMEI, scriitor, Iasi
Elena ANDRONACHE, matematician, București
Anca ANGHEL NOVAC, medic, Toronto, Canada
Gloria BĂDĂRAU, pictor, Finlanda
Marian BARBU, scriitor, Pitești
Andrei BĂDIN, jurnalist, București, România
George BĂLAȘU, editor „Cuvântul Românesc”, Hamilton, Canada
Valeriu BÂRGĂU, membru al Uniunii Scriitorilor din România, director al revistei „Ardealul literar” și al Editurii „Călăuza”, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Dr. doc. Enric BECESCU, filosof și filolog, București
Eugen BEJENARU, informatician, California, SUA
Michaela BENDU-HOHENLOHE, semnatară a Apelului Goma din 1977
Ștefana BIANU, vicepreședinte al CMR (Consiliul Mondial Român)
Ioan-Stanciu BOGDAN, inginer tehnolog, membru UZP
Paul BOGDAN, preot, scriitor
Ioana Andreea BOGDAN, poetă, profesor de literatură română
Roxana BOJARIU, cercetător, București
Silviu BORȘANU, jurist, Arad
Constantin BREAZNA, New Jersey, SUA
Maria BREAZNA, New Jersey, SUA
Ghenadie BREGA, drd. în Film, reprezentant „Hyde Park” la București
Oleg BREGA, președinte ONG „Hyde Park”, Chișinău
Alexandru Șerban BUCESCU, scriitor, Pitești
Florian BUCHIU, diplomat economist, comandor de aviatie (în rezervă), veteran de război, medaliat cu „Crucea României” și „Steaua României cu Spade și Panglici a Virtuții Militare”
Ioan BUCHIU, publicist, unul din fondatorii Cercului Cultural „Mihai Eminescu” din Chicago
Gabriela BURUIANĂ, redactor, Chișinău
Silvia CALOIANU (BODIU), filolog, ziarist
Liviu CANGEOPOL, ziarist si scriitor
Gabriel CATALAN, istoric, București
Cristina CERGAN, scriitor, Pitești
Dorin CHIRTOACĂ, jurist, Chișinău
Emil CICA, director al publicației „Românul Australian”, Melbourne, Australia
Dumitru CIOACĂ-GENUNEANU, inginer electronist, California, SUA
Silvia CONSTANTINESCU, editor „Curierul Românesc”, Stockholm, Suedia
Eugenia CRÂNGARIU, avocat, Baroul București
Dan CULCER, scriitor, membru al Asociației Scriitorilor din Târgu Mureș
Grigore CULIAN, editor al săptămânalului „New York Magazin”, New York, SUA
George DAMIAN, ziarist
Daniel DELEANU, scriitor, Toronto
Virgil DIACONU, scriitor, Pitești
Alina DIDILICĂ, ONG Hyde Park, Chișinău
Dr. Francisc I. DWORSCHAK, medic, Canada
Toma FLAMÎNDUL, comuna Homoriciu, jud. Prahova
Cătălin FLOROIU, editor „Actualitatea”, Toronto, Canada
Mariana GALESCU, ONG Hyde Park
Anghel GÂDEA, scriitor, membru USR
Mihai GHEORGHIU, editor „Lumea Românească”, Grand Rapids, SUA
Dumitru GHERDAN, inginer, inspector superior, Primăria Municipiului Bucureşti
Bianca Iulia GOEAN, consilier juridic
Dr. Ioan Mihai GRECEANU, medic primar, Spitalul Elias, Bucureşti
Dan Bogdan HANU, scriitor, membru al USR, fiu de fost deţinut politic
Adriana HEGBELI, jurnalist, New York, SUA
Nicolae HENEGARIU, publicist, Bucureşti
Marius IANUȘ, scriitor
Nicolae IEREMIA, scriitor, Piteşti
Petru ILIEŞU, membru al USR, Timişoara
Aristide IONESCU, fost deţinut politic trecut prin reeducări, Piteşti
Roxana IORDACHE, ziarist
Lia LUNGU, artist, New York
Coniţa LENA, scriitor
Mihai MAGHIARU, preşedintele Asociaţiei Românilor din Australia şi editor al „Buletinului de Informaţii”, Sydney
Teodor MARINESCU, inginer, Belgia
Constantin MĂRĂSCU, realizator de emisiuni la TVR Timişoara, scriitor, lector universitar, membru al Uniunii Ziariştilor Profesioniști din România
Dora MEZDREA, cercetător, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Bucureşti
Aurora MIHACEA, publicist
Ilie MIHALCEA, jurnalist, Paris
Octavian MIHĂESCU, scriitor, colaborator al Revistei Literare „Observator”, München
James D. MILLEEW, New York
Marius MINA, Business Admin-Manager, New York
Liviu MIRCEA, scriitor, membru USR, Filiala Cluj-Napoca
Mihaela MOISIN, preşedinte al Asociaţiei Culturale Române, Hamilton, Canada
Elena MUSCĂ, istoric, şef Secţie Istorie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, jud. Sălaj
Liviu NANU, profesor şi scriitor
Gheorghe NEAGU, scriitor, preşedinte al Asociaţiei Culturale Duiliu Zamfirescu, red. şef la „Oglinda literară”, cetăţean de unoare al oraşului Panciu
Codruţa NEDELCU, inginer geolog
Radu NEGRESCU-SUŢU, jurnalist, scriitor
Dan OLARU, cercetător ştiinţific, expert tehnic în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
Niculina OPREA, scriitor, membru al Asociației Scriitorilor Bucureşti
Laurenţiu ORĂŞANU, editor, revista „Conexiuni”, New York
Cristi PANTELIMON, sociolog, Bucureşti
Vasile PARASCHIV, dizident anticomunist, semnatar al Apelului Goma din 1977, Ploieşti
Raisa PĂDUREAN, director adjunct al Liceului Lucian Blaga, Tiraspol
Gheorghe Aurel PĂCURAR, inginer software, teolog ortodox şi asistent social, Cluj Napoca
Cristian Horia PĂVĂLUCĂ, Montreal, inginer, membru al Ordinului Inginerilor din Quebec, conducător al trupei de teatru „Cortina” din Montreal
Ioan PINTEA, scriitor
Alexandru PLEŞCAN, scriitor, producător şi regizor TV, Noua Zeelandă
Gabriel PLEŞEA, scriitor şi publicist, membru al USR, preşedinte al „Foreign Press Association”, New York, USA
Antoniu POIENARU, inginer mecanic, Cluj
Rodica POP, cercetător ştiinţific, Institutul de Studii Orientale, Bucureşti
Dumitru Radu POPA, scriitor, membru al USR, director al Bibliotecii de Drept şi decan-asistent, New York University
Ilie POPA, prof. dr. ing., Universitatea Piteşti
Dorin POPA, scriitor, membru al USR, filiala Iaşi
Roxana PROCOPIESCU, traducător, Bucureşti
Ştefan RACOVITZĂ, editor revista „Căminul Românesc”, Geneva, Elveţia
Şerban RĂDULESCU-ZONER, doctor in istorie, fost deţinut politic
Iulia REBEGEA, jurist
Mihaela ROGALSKI, profesor, Lisabona
Dan ROMAŞCANU, directorul revistei şi editurii „Dorul”, Danemarca
Adrian G. ROMILĂ, publicist
Victor RONCEA, ziarist
Mirela ROZNOVEANU, scriitor, membru al USR
Liliana RUS, scriitor, Piteşti
Carmen SABĂU, PhD, cercetător ştinţific
Mircea SABĂU, PhD, profesor
Sergiu SIMION, psiholog
Aurel SIBICEANU, scriitor, Piteşti
Teşu SOLOMOVICI, ziarist
Laurenţiu STAN, preot
Razvan STAN, avocat, Baroul Bucureşti
Valerian STAN, publicist, Bucureşti
Florian STANCIU, scriitor, Piteşti
Flori STĂNESCU, istoric, redactor, Bucureşti
Mircea STĂNESCU, istoric, Bucureşti
Ştefan STOENESCU, eseist şi traducător
Alexandru ŞERBAN, scriitor, Piteşti
Costin TĂNĂSESCU, scriitor, Piteşti
Iris TĂNĂSESCU, scriitor, Piteşti
Cătălina TÂRZIU, profesor şi publicist, SUA
Claudiu TÂRZIU, jurnalist, directorul revistei „Rost”, Bucureşti
Alexandru TOMESCU, editor „Alternativa”, Toronto, Canada
Loredana FUCĂ TOMESCU, jurnalist/psiholog
Mircea TUGLEA, scriitor, fondator şi redactor-şef al „Revistei de Marţi”
Răzvan TUPA, scriitor
Ana ŢUŢUIANU, reprezentant LADO, Paris
Magda URSACHE, scriitor, membru al USR, Iaşi
Timotei URSU, scriitor şi regizor, SUA
Ion VARLAM, rezistent anti-comunist şi fost deţinut politic, analist politic
Mihai VAKULOVSKI, scriitor, fondatorul şi realizatorul revistei „Tiuk”
George Mitin VARIESESCU, presedintele societatii Mihai Eminescu şi redactor-şef al revistelor „Mihai Eminescu” şi „Căruţa cu Poveşti”, Sydney
Andrei VARTIC, scriitor, membru USM din Basarabia, publicist, editor „Dava Internaţional”, redactor-şef al postului de radio „Vocea Basarabiei”
Anelise VIŞAN, medic, Belgia
Mihai VÎNATORU, inginer, SUA
Liviu G. VORNICU, economist, Atlanta, SUA
Dan WANIEK, medic, Franţa
Mihai ZABET, inginer instalator, Bucureşti
Andrei ZLĂTESCU, publicist, scriitor, instructor, Universitatea Calgary, Canada
*
Târgoviște, 23 noiembrie 2014.