LEGEA AFLATULUI ÎN TREABĂ

Mai întâi, iată știrea Agerpres:

Fără titlu
© Foto: Daniela Lupoiu 
Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai.

Proiectul a fost inițiat de liberali.
În expunerea de motive a legii se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini.
„În acea noapte de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de tineri anchetați ulterior, condamnați și repartizați în pușcăriile unde urmau să execute fiecare condamnarea. Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste, se precizează în expunerea de motive.

Există deja două Legi care comemorează victimele comunismului, instituite în 2011, în două date distincte: una alături de cele ale nazismului / fascismului – 23 august (Pactul Hitler–Stalin) și una specifică: 9 martie – Ziua Sfinților Mucenici. Prin urmare, România a făcut tot ce era de făcut la acest capitol, și dacă vrea să facă mai mult, atunci este excesiv, inutil și populist.
Căci este mai simplu să o ții langa cu decretele fără rost, care nici măcar nu se aplică, decât să creezi Muzeul Comunismului (din același registru) și, mai ales, să te preocupe situația reală a victimelor și a urmașilor lor prin măsuri reparatorii reale: masacrata lege a despăgubirilor (221/2009), inculparea și condamnarea responsabililor pentru activități criminale (iar nu butaforiile de procese de tip VișinescuFiciorUrsu), i tak dale...
Să mai adăugăm că este lipsit de consistență istorică și de tact politic să legi comemorarea victimelor comunismului de un singur val de arestări, precum cel din 14/15 mai 1948, care i-a vizat pe „legionari – reali, foști sau presupuși, căci regimul nu făcea distincție, dar o singură categorie de victime.
Totodată, acest act nu are drept consecință legitimarea retroactivă a acuzelor recurente ale susținătorilor celeilalte memorii (a victimelor fascismului / nazismului) de „fascism / „legionarism la adresa susținătorilor memoriei comunismului?

București, 6 iunie 2017.