DIN NOU DESPRE „MARELE JAF“ DIN 1959

Pe 14 iunie a.c. în sala Rectoratului Universității București a avut loc dezbaterea cu titlul „Dezvrăjirea comunismului. Afacerea Marelui Jaf de la Banca de Stat (1959), iar Revista „22 a publicat câteva dintre punctele de vedere ale participanților.
Vladimir Tismăneanu:
„Concluzia mea provizorie: întâi a fost scris scenariul, pe urmă a fost mis en ouevre [oeuvre], cu «actorii» desemnați să servească, sub teribile presiuni psihologice și, probabil, fizice, scopurile a ceea ce marea istorică Annie Kriegel a numit, scriind despre procesele-spectacol din «democrațiile populare», pedagogia infernală.“ (cf. http://revista22.ro/70254291/marele-jaf-i-pedagogia-infernal.html)
Mădălin Hodor:
„În acest context, marcat de o puternică psihoză a unei iminente catastrofe care urma să se producă pentru toţi evreii din RPR, eroii noştri (banda Ioanid), care în acea perioadă erau în căutarea a unei vieţi noi şi a unui nou ideal şi care plănuiau şi ei să plece din ţară, au îmbrăţişat deschis lupta pentru Aliyah. Aceşti oameni, a căror biografie era dincolo de orice dubii ex-cepţională şi care tocmai trecuseră prin etapa dezvrăjirii de comunism, au primit cadou «un nou ţel» şi s-au «re-radicalizat».“ (cf. http://revista22.ro/70254420/marele-jaf-vrful-aisbergului.html)
Concluzia lui Tismăneanu, care are meritul de a exclude din discuție aderența sionistă a autorilor atacului, și care are ca motiv de inspirație convingerea familiei Obedeanu, este la fel de spectaculoasă ca jaful, dar nu se bazează pe probe empirice. Paradoxal, Hodor de la CNSAS, ale cărui articole ne par documentate, istorice, este cel mai ideologizat, iar Mihai Demetriade, tot de la CNSAS, cu discursul cel mai găunos, este cel mai prudent și rămâne pe terenul faptelor (cf. http://revista22.ro/70254290/radiografia-unui-hold-up.html).
Este remarcabilă, apoi – ba chiar demnă de o cauză mai bună – tentativa „antifasciștilor“ (fie ei anticomuniști ori pur-și-simplu) de a transforma un act de banditism ordinar într-unul de eroism politic.
Or o asemenea teză, fie că invocă motivații sioniste, fie că apreciază atacul drept o înscenare a Securității, nu rezistă la un examen sumar. În primul caz pentru că direcția aleasă de atacatori este una de grup, dar în esență nepolitică (un fapt empiric), iar în cazul secund pentru că nu este inteligibil cum Miliția și Securitatea ar fi alergat timp de două luni după autori (și acesta un fapt empiric) dacă Securitatea ar fi fost instigatoarea, fără a mai vorbi de faptul că este de neimaginat cum însuși fostul șef al Miliției Judiciare, Alexandru (Lică) Ioanid, participant la jaf, s-ar fi pretat la un asemenea scenariu.
Așa se întâmplă însă întotdeauna când terenul faptelor este părăsit în favoarea ideologiei.
În fapt, fără alte dovezi contrare, care nu au apărut până acum și probabil că nici nu au cum să apară, deci este practic inutil să le cauți – pentru a schimba oarecum registrul, precum ordinul lui Ion Antonescu de a începe Pogromul de la Iași, căutat de Radu Ioanid! – grupul banditesc al comuniștilor dezabuzați miza pe priceperea sa în materie, ca și pe capacitatea de a înșela ancheta, deci de a scăpa neprins.
Numai că în Securitate nu toți erau cretini (sau dacă erau, nu tot timpul!) și cineva le-a recunoscut modul de operare, stilul, în speță al lui Igor Sevianu (în filmul lui Alexandru Solomon: „un general de Securitate care refuză să vorbească tocmai pentru că a fost coleg cu ei“, nenumit, în fapt, Hristache Zambetti). De altfel, ca între bandiți...
Vom încheia cu o referință la filmul documentar al lui Alexandru Solomon, Marele jaf comunist (România / Franța, 2004), din care vom și cita (cf. https://www.youtube.com/watch?v=VI_mncoGJ8M). Desigur, în această poveste sunt multe minciuni, dar de alt tip decât cel care crede autorul.
Gheorghe Enoiu:

Nu a rezultat... Uite ce e: pân-oi muri o spun, că nu a strâns bani pentru nici o... Au strâns bani ca să fugă!

Și o chestiune de limbaj: nu credem că termenul „dezvărăjire (o traducere a franțuzescului désenchantement) este potrivit în context, căci vag, pentru procesul mental prin care au trecut autorii jafului, termenii tari fiind „decepție, „deziluzie, „dezabuzare; iar dacă îl folosești, nu comunismul este cel care se „dezvrăjește, ci persoane sau grupuri. Apoi, a numi acest caz „afacere reprezintă un nefericit calc francez (affaire judiciaire), căci în limba română termenul nu are decât o semnificație economică, ce exclude discuția politică, juridică, ideologică dorită. În fine, efectul general este opus intențiilor: nu elucidarea, ci întreținerea misterului – ca să nu spunem chiar a „vrajei“ – cu privire la acest subiect istoric.

Târgoviște, 24 iunie 2016.