TOATE DRUMURILE „TRANZIȚIEI“ DUC LA S.N.S.P.A.

Facem pariu că povestea campaniei împotriva plagiatelor „de securitate națională“ se va opri la timp, dacă nu a făcut-o programatic, fără să pună întrebările necesare cu privire la ansamblul conexiunilor?
Căci ținta nu pare deloc a fi – la fel ca în cazul plagiatului lui Victor Ponta și în ciuda aparențelor – „sistemul“, ci niște persoane care este nevoie să fie înlocuite.
Pentru cei care au deschis televizoarele mai târziu și oricum nu vor auzi acolo așa ceva, SNSPA reprezintă fosta școală de activiști de partid de rang înalt („Ștefan Gheorghiu“), reinventată politic în context postrevoluționar, unde – detaliu relevant în context – anticomunistul „igienist moral“ de profesie Vladimir Tismăneanu este doctor honoris causa. Ceea ce ni se pare foarte just, de altfel, atât pentru anticomunism, cât și pentru morală.
La momentul doctorhonoriscausării sale, în 2003, rector era fostul tovarăș Paul Dobrescu, căruia în 2012 dl. Tismăneanu, într-o nouă piruetă de Tartuffe, avea să-i facă un portret, altfel nu lipsit de adevăr.
Tot acolo, el este într-o companie selectă, alături de Ion Iliescu, și el doctor honoris causa din 2004.
În fine, dar nu în ultimul rând, SNSPA este în prezent un fief al „holocaustiștilor“, utilizatorii celeilalte memorii.
Să vedem acum care-i „cauza“, ce-i mână-n luptă, adică.
În 1990, tovarășii activiști absolvenți ai Ștefangheorghiului au venit la noi, la Facultatea de Filosofie, pentru a-și echivala diplomele. Li s-a spus passe de către Consiliul facultății, din care făceau parte studenții, care pe atunci aveau votul decisiv, și decanul Alexandru Valentin. S-au refugiat mai întâi la facultățile desprinse: Sociologie, Psihologie, Pedagogie, numite sugestiv, în jargon studențesc, „SPP“* (sic!). Apoi, în 1991 și-au (re)înființat propria structură universitară, cea despre care vorbim.
Mai mult, nici profesorii „compromiși“ din facultate – este vorba despre cei care ne chinuiau, la propriu – n-au primit o oră. Pe scurt: dacă nu mai știm ce-i aceea Revoluția, iat-o în acest exemplu.
Ei au fost însă ținuți pe salarii, fără să poată avea vreo oră, timp de un an de zile, până când Restaurația s-a produs. De către cine credeți? Ei, da: de Ministerul Învățământului din Guvernul Roman condus de... democratul Mihai Șora!
Și totuși, care-i „cauza“? Ei, dacă e nevoie s-o spunem pe litere, o facem în termenii cei mai academici, căci masele populare au înțeles deja: nu reconversia, nici reciclarea, ci supraviețuirea vechilor elite în noul context. Adică a oamenilor, a practicilor și a structurilor comuniste.
În fine, despre morală nu ne vom mai întreba, căci știm deja că sticla cu mastică a fost și ea consumată...
__________________________________
*Acronimul pentru Serviciul de Pază și Protocol.

București, 22 aprilie 2016.