DESPRE PREDAREA ISTORIEI HOLOCAUSTULUI CU POLIȚIA


Iulian Fota dixit:

După 2002[1], România s-a înscris în grupul țărilor responsabile, alături de multe țări, inclusiv Franța, Germania sau SUA, țări care și-au recunoscut greșelile din anii ’30[,] și care au inițiat strategii naționale de informare și educare a opiniei publice. Această extrem de importantă politică actuală a statului român a fost constat promovată[2] și apărată[3] de ultimii săi președinți, Ion Iliescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis.
Adevăratul garant al acestei politici, care spre binele României trebuie să continue, nu este Guvernul, ci președintele României. Așa se explică de ce instituțiile de forță, printre alte lucruri frumoase realizate în ultimii ani, au jucat un rol și în acest sens [subl. n.].
Iulian Fota este fost [sic!] consilier prezidențial pe[4] probleme de securitate[5].
Cf. „Ziare.com”, articol intitulat Cămășilor negre din România!, la adresa: http://www.ziare.com/media/realitatea/camasilor-negre-din-romania-1413971.

Zbaterile din zona ultraexecutivă, explicabile în perioadele de schimbare a gărzilor, pe care textul le lasă să se întrevadă, nu ne interesează în nici un fel. Apoi, la cele spuse de fostul consilier nu ar fi mare lucru de adăugat. Ca unii care am trăit pe pielea noastră aceste politici, am formula doar două remarci:
Mai întâi, o întrebare din teatrul de operațiuni: „Domnule Fota, ne scuzați că vă inportunăm, dar parcă tebuia să fiți ceva mai conspirativ, nu? Or dvs. vorbiți cam prea mult pentru cineva din interiorul «organelor»!“
Apoi, se făcea că avem un coșmar: era în 2030, la trei «cincinale-n patru ani și jumătate» de la adoptarea „legii memoriei comunismului“, și îl auzeam pe prietenul Marius Oprea spunând că: „instituțiile de forță, printre alte lucruri frumoase realizate în ultimii ani, au jucat un rol și în acest sens.“

NOTE
[1] Anul în care a fost adoptată Ordonanța de urgență nr. 31 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob[,] și a promovării persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omnirii.

[2] A promova înseamnă „a trece un examen, clasa“, exprimarea „de lemn“ (cu scop de manipulare și dezinformare), care reia forma din Ordonanță, substituie expresia firească „a propaga, a răspândi“ (idei, imagini). Asemeni variantelor sale ulterioare, care-i reprodic și limbajul, acest act legislativ este 90% politică și 10% drept, și are un caracter preventiv, adică aplicarea depinde de context.

[3] De cine? Mister!

[4] În Limba Română se spune „consilier în probleme de securitate“, iar nu „pe probleme de securitate“, un exemplu de utilizare greșită a prepozițiilor.

[5] Expresia este un anacolut: analistul nostru a fost consilierul președintelui Traian Băsescu.

București, 23 martie 2016.