DESPRE PROTEST CA MIŞCARE GENERAȚIONALĂ

2017 © Mircea Stănescu
Situația noastră socială este așa de complicată nu atât pentru că cele două centre de putere aflate în război duc, din punct de vedere Realpolitik, o luptă cinică – apropo, media sunt la fel de responsabile de acest bâlci, cu pozițiile iresponsabile și interesate ale actorilor lor, la fel cum sunt vedetele și „liderii de opinie, și de aici bătălia de a-i capta pentru una dintre cauze – ci faptul că peste ea se suprapune conflictul de generație, care dă încleștării un aspect atât de violent.
În acest sens, oamenii din Piața Victoriei nu sunt o simplă masă de manevră, deși manevrele nu lipsesc, la fel ca în orice mișcare de mase.
Or, dacă acest conflict politic se va tranșa cumva – prin negociere (improbabilă acum), prin conflict (ceea ce presupune un perdant) sau prin intervenția „factorilor euro-atlantici“ ( care le vor pune în față lista cu una ție, una mie, una lui popa Ilie, și care, fiindcă-mpart, parte-și fac) – conflictul generațional nu se va resorbi curând. Iar pentru acest fapt ar fi nevoie, după ce ai înțeles situația, să tratezi cu atenție și nereactiv tonul superior, autosuficient al tinerei generații. Altfel spus, ar trebui ca acești copii, chiar dacă nu sunt ai tăi, să fie atrași pe terenul discuției și al realității, pe scurt, să dialoghezi cu ei.
Altfel, nu vei face decât să hrănești o formă de radicalism, de care tu însuți, ca părinte, ca cetățean, ești responsabil, căci acești copii n-au picat din cer decât în sensul că sunt un dar de la Dumnezeu.
În fine, am avea o propunere netovărășească pentru cel mai mare partid din țară:
Înțelegem că lupta politică în care este angajat presupune că cel care va pierde confruntarea își poate pierde nu doar puterea și avantajele, ci și libertatea, dar în privința demonstranților este loc de concesii. Ce-ar fi deci dacă el ar face o mișcare-surpriză și ar invita la discuții tânăra generație din Piață, într-o încercare de a dezamorsa conflictul măcar pe acest plan?
Căci dacă raporturile PSD cu Președintele Republicii și serviciile secrete se vor tranșa într-o manieră sau alta, această generație va fi aici și peste patru ani, și peste paisprezece ani şi, probabil, şi peste patruzeci de ani, prin urmare, ar fi nu doar util politic, ci și benefic din punct de vedere social ca așa-numita „ciumă roșie să arăte că a evoluat din anii 1990 încoace și că este capabilă de deschidere, de dialog răbdător cu acești copii care sunt şi ai săi.
Desigur, chestiunile pur politice nu se tranșează în stradă, dar tocmai de aceea actul ar fi binevenit, căci altfel nu vei face decât să amorsezi o bombă cu ceas. Nu există nici o garanție de reușită, ba chiar din contra, însă merită încercat.
În Europa de azi, similarii tinerilor de la noi sunt cei care fac djihad în Siria, ucid nevinovați, apoi se aruncă-n aer la Zaventem, ori în SUA îşi măcelăresc colegii în cafeteria de la Columbine. Dată fiind încărcătura morală, comparația pare forțată, și este, într-un anume sens. Însă în toate cazurile avem de-a face cu un tipar generațional: o generație de tineri în ruptură cu cea a părinților lor sau, altfel spus, o non-transmitere a unor valori familiale, culturale, comunitare de la o generație la alta.
În cazul tinerilor din Europa Occidentală suntem în fața unui eșec de transmitere a culturii emigranților în contextul integrării lor europene, în condițiile în care Daesh reprezintă singura ofertă pe piața radicalismului global (Olivier Roy).
În cazul nostru, mai modest, dar nu mai puțin plin de consecințe, este vorba despre un eșec de transmitere a valorilor Generației 1989 către copiii săi, fapt care se manifestă în contextul crizei profunde a sistemului politic și social românesc. Aici, lupta anticorupție este singura ofertă globală de pe piața politică internă, iar fobia față de PSD pare să fie singura legătură dintre generații. De aici și schimbarea de topos, Piața Victoriei versus Piața Universității, simpla lor prezență acolo fiind un reproș viu adresat părinților lor: voi ați eșuat!
În acest sens, ghinionista Ordonanță 13 a fost mai degrabă un declanșator, un pretext, și explozia ar fi avut loc oricum, prin urmare, dacă nu ar fi fost ea, ar fi fost altceva. Iar vestea proastă, pentru principalul partid de guvernământ, este că, așa cum ceea ce petrece acum nu se putea prevedea, căci se întâmplă pur și simplu, nici simpla abrogare a unui act nu-i va mulțumi pe tinerii revoltați, întrucât orice ar face PSD, va fi în van.
Cât despre profitori: pescuitorii în ape tulburi vor fi mereu la post...

București, 3 februarie 2017.