CRONICA EVENIMENTELOR ÎN CURS (3)

Hugh Glass, The Revenant
Cât mai poți respira, continuă să lupți.
Respiră în continuare.
Joi 9 februarie 2017
Cineva care înțelege cu adevărat şi istoria, şi memoria, şi arhivistica

„Zilele acestea, în România se scrie istoria. MNIT dorește să documenteze acest eveniment cu material representative pentru rotestele care au avut loc la Cluj. Facem apel la clujeni să nu arunce pancartele cu mesajele scrise și, în momentul în care protestele încetează, să le aducă la muzeu. De asemenea, cei care au fotografii [pe] suport digital și care au surprins momente cheie ale manifestațiilor sunt invitați să le aducă. Toate aceste materiale urmează să facă parte din Colecția de Istorie Contemporană a muzeului pentru că dorim să ne asigurăm că acest moment important din istoria recentă a României va fi bine reprezentat în colecțiile muzeului nostru, a spus Savu Gruiță, care se ocupă de Departamentul de Istorie Contemporană a instituției.

Din fericire, nu este singurul, dar ce folos căci, din păcate, Arhivele Naționale ale României nu au capacitatea de a face acest lucru.
Cine vrea să afle cum şi de ce, să întrebe, căci sunt oameni care abia așteaptă să reproducă un răspuns de foarte multă vreme pregătit.
*
Călugărul-în-rasă-albă
A ajuns și el, din păcate, prizonier al kitsch-ului interest și nevrozelor noastre.
*
Cărticelele ude ale unui ofițer SRI
Dacă Iulian Fota a spus într-adevăr asta, înseamnă că nu mai are mult şi-l schimbă ăștia ca pe „Băi, Bogdane, eu ştiu cine eşti, pentru că „dacă era să fiu propulsată de sistem, vorbeam cu Coldea și, în loc să iau concursul cu 9.60, luam cu 10.
Și-ar fi păcat să vină altcineva, căci n-am mai avea prilej de râsu-plânsu...
*
Ce mai fac Copiii, „Revenanții noștri?
Au pornit la drum? Foarte bine!
Nu toți? Nu-i nici o grabă! Spune-le un singur lucru: Să respire.
Altfel, mai ninge-afară, da' ceasul cât e, mai e pană la metrou...?
*
Vineri 10 februarie 2017
Democrația de partide
Octavian Popa, fost membru PNL, relatează următoarele (Antena 3, 8/02/2017):
Suntem în 2014, actualul Președinte al Republicii câștigase alegerile, dar nu depusese jurământul. Ședință la PNL, scop: alegerea noului președinte al partidului. Erau oameni din teritoriu, lideri de organizații care aveau mandat. Povestitorul, dar și alții, aveau mandate pentru Ludovic Orban.
Ce-a făcut Iohannis, prezent la întrunire? A discutat cu fiecare delegat în parte ca să-i determine să voteze cu candidata inimii sale, Gorghiu. La care președinții de organizații l-au întrebat cum să facă așa ceva, dacă organizațiile deciseseră altminteri?
Care a fost răspunsul Prezidentului? „Păi voi sunteți președinții de organizații, voi decideți cum doriți! Și așa au făcut, au decis ca prezidentul.
Bine, cu privire la PSD nu mai insistăm, de când i s-a lipit eticheta de „ciuma roșie.
Să zicem însă că acest Popa, care este convins că Iohannis „are stofă de dictator, nu este decât un detractor, și că de-aia a migrat la ALDE, iar despre „Antena 3 se spune că e o cloacă.
Dar uite ce spune un foarte disciplinat membru al PNL, Vlad Nistor, profesor universitar doctor, chiar acum, la Realitatea Tv, tribuna Revoluției: „Nu există democrație în partidele de la noi. Deciziile le ia Președintele împreună cu grupul din jurul său.
Și ne mai mirăm de ce tinerii n-au intrat, nu intră în partide – nu vă povestesc acum nimic despreCoposu, și nu pentru că e istorie, ba chiar eternitate, ci pentru că nu vreau să vă deprim! – iar noi creștem o generație de crizați care vrea să dinamiteze sistemul social-politic!
Să fim însă optimiști, căci mai avem de tras!
*
Un caz: George Scutaru
Dincolo de show-ul cu Ghiță şi dansul la bară al Amacondei de pe scenă, în culise se desfășoară o luptă pe moarte și pe viață.
În fereastră, un articol mai vechi care trage puțin de cortină.
*
Văd că SOS-ul despre Arhive circulă neaștetpat de mult, sper însă să nu se resume la virtual, care nu prezintă nici o importanță, ci să devină, reprezinte o îngrijorare reală, ba chiar să și reușim să spargem cumva acest cerc vicios al neputinței noastre.
*
Cuvântul (de ordine al) zilei: Revenant
1. a person who returns.
2. a person who returns as a spirit after death; ghost.
(Thesaurus)
Limba Română nu are un singur termen care să defininească aceste realități complet diferite – o persoană întoarsă din morți și una întoarsă dintr-o călătorie (dar nu Marea Călătorie, care este one way ticket), ci doi.
Prin urmare, pentru Cel de-al Doilea Sens spunem, prin perifrază, „întors din morți sau, mai specific, „strigoi, „moroi ori neologismul mai prozaic „fantomă.
Adică acești Hugh Glass ai noștri în criză de generație care rătăcesc pe drumul către casă.

Nota Bene:
Prieteni, să nu vă lăsați înșelați:
Nu fac decât să țin o lumină aprinsă în noaptea deşertului alb pentru ca acești rătăciți ai noștri (accentul cade pe „ai noștri) să se orienteze singuri în drumul către casă.
Nu am nici cunoștințele, nici timpul, nici energia și, mai ales, nu sunt nici suficient de virtuos ca să însoțesc pe cineva în acest drum. Pun doar o bucată de pâne și o cană cu apă pe prispă – cine simte nevoia, să ia fără să-mi mulțumească; cine nu, dacă va găsi utilă feştila din fereastra mea, ca să nimerească propria-i casă, eu mă voi declara mulțumit încă de pe acum.
Iar dacă nu va folosi la nimic, cu atât mai bine pentru ei! Să meargă, să respire și să se bată cu viața cum vor dori sau cum îi va lumina bunul Dumnezeu.
*
Ce-i mână-n luptă pe magistrați
În acest război dintre Palate (Puterile în Stat nu mai există, iar separația lor a fost oricum fulgurantă).
Mi s-a explicat ca unui elev de clasa a II-a ce-i mână-n luptă pe magistrați, așa că împărtășesc:
O singură chestie : nu independența Justiției – aceasta e o luptă prea grea și o haină și mai grea – ci un grad mai mare de autonomie, pentru a obține:
a) mai mulți bani, în principal salarii;
b) cât mai puțină responsabilitate, și în nici un caz legală, dacă se poate.
Recunosc, după ce idealismul meu a fost făcut țăndări în fața unui asemenea Realpolitik al Zeiței Dreptății, mi-am spălat fața cu apă rece și am sfârșit prin a mă declara, cel puțin provizoriu, satisfăcut cu explicațiile primite.
Așa că vi le împărtășesc și ’mneavoastră. Şi, ca un adevărat om dă știință ce mă pretind, aștept să fiu nu doar luminat că lucrurile nu stau așa, ci mai ales dezmințite aceste negre și insultătoare bănuieli.
Cu fapte!
*
„Revenanții noștri (nu toți și nu tot timpul) dau semne că au înțeles două puncte-cheie din traseul lor:
1) Corupția nu este apanajul „ciumei roșii, ci al întregii clase politice – mai este un drum lung de parcurs până la constatarea corupției profunde a societății însăși;
2) Nedemocrația de partid (ca să eufemizez), care este și ea Idem.
Desigur, până la un eventual tur al Puterilor în Stat, pentru a înțelege ansamblul, este o cale lungă de parcurs, dar având în minte cele două borne, vor putea, probabil, avansa.
În fine, până la soluții este o cale și mai lungă, dar noi ne dorim în primul rând ca acești copii ai noștri să vină la acest acasă al realității, apoi vom mai vedea...
*
Iélita patriei, rectorul de securiști
„Războiul se duce între PSD și noi. (Realitatea Tv, 7/02/2017)
Dom’ Președinte, vă rog io frumos să nu-l trimiteți la pensie pe acest Socrate al spionajului, căci viața e și așa grea, prin urmare, dacă în locul său vine cineva cu adevărat competent și care nu vorbește ca o moară stricată, nu mai avem cu cine ne crăcăna de râs!
Semnat: Agentul Zero Barat.

Sâmbătă 11 februarie 2017
O bucată de pâne și o cană cu apă de la un clasic pentru Hugh Glass-ii noștri.
Eu nu fac decât să țin feștila aprinsă.
*
Mișcarea de generație și clivajul Stânga / Dreapta
Vorbesc aici despre curentele și grupările din societate, nu despre partide, prin urmare, cele două noțiuni concurente sunt de luat, fiecare în parte, lato sensu.
Mișcarea de generație scurtcircuitează un clivaj din vremea din urmă, identificat ca Secularism versus Tradiționalism, motiv pentru care în acestă revoluție (sau mai degrabă răscoală) generațională regăsim tinerii din ambele câmpuri, un fapt pe care nu l-am fi putut imagina cu numai o lună de zile în urmă: pulsiunile, expresia, sloganurile, așteptările lor sunt identice.
Aș zice că Stânga (care grupează doar tineri) iese comparativ mai bine din această zaveră, tocmai pentru că rămâne oarecum pe niște coordonate intrinseci: lupta pentru socialism, înclinația anarhistă (lăsăm de-o parte contradicțiile legate de anticapitalismul funciar și faptul că această revoluție nu a fost în nici un fel a săracilor, ci a îmbuibaților).
Iată de ce în interiorul său nu există nici un sub-clivaj, tocmai fiincă este omogenă generațional, ci cunoscuta fragmentare ce îi este proprie.
Din contră, Dreapta este făcută acum pur și simplu țăndări: tinerii din grupusculele naționaliste, patriotice au declanșat un adevărat Djihad (folosesc intenționat acest termen ca să irit și să scot din răbdări!) împotriva bătrânilor (generațiile precedente, în speță cea a Revoluției din 1989), totul, desigur, pe fondul unor conflicte mai vechi, care sunt mai degrabă personale, decât de direcție, prin urmare, se înțelege de ce sunt atât de cufundați în căutarea cuadraturii cercului: „adevărata versus falsa dreaptă.
Prin urmare, acesta este un moment în care cei mai tineri doresc să arăte și ei ceva intrinsec direcției lor, anume că „la noi șeful nu este ales, ci se impune.
Desigur, momentul acesta de criză – politică, generațională – va trece într-un fel sau altul, așa că ne vom întoarce cumva la anteriorul clivaj, secularism vs. tradiționalism. Oalele sparte vor rămâne însă aici, și este posibil ca PSD să fie singurul care să mai dorească un referendum în chestiunea caracterului familiei.
Nefiind angajat în niciunul dintre aceste curente, voi urmări evoluțiile cu aceeași curiozitate, dar și cu același dezinteres (aici am vrut să fiu doar provocator!).
*
Ceva despre valul de simpatie internațională și imaginea pozitivă de presă
Paradoxul este că nimic din toate acestea nu ne vor folosi ca instrument de soft power, pentru a ne crea spațiu de manevră în complicatul joc regional, internațional. Ba chiar din contra!
Ceaușescu în 1968 ne apare acum, în context, ca un geniu al politicii, iar Floricica Dansatoarea, detestata Noii generații crizate, pare dotată cu mai mult bun simț politic.
*
O concluzie cu privire la SOS-ul despre Arhive
Am mai spus-o, o reconstat, așa că o repet: Românii sunt un popor ca oricare altul, cu bune și cu rele, nici mai bun, nici mai rău (în ciuda jelaniilor și revoluțiilor noastre permanente!). Răul nostru vine nu din diferența față de alții – mai buni, mai frumoști, mai deștepți, mai drepți, mai lăptoși, mai devreme-acasă! – ci din altă parte (dar e prea complicat de explicat aici și, mai ales, nu interesează!).
Românii sunt deci niște oameni ca oricare alții: dotați cu emoții, interes, responsabilitate, ba chiar și solidaritate – și, în același timp, cu inversul tuturor acestora! Dar, mai ales, cu rațiune: înțeleg, ca toți alții, mai ales când casa le arde – și, în același timp, fac inversul: se comportă ca niște pompieri piromani!
Iată de ce am fost și n-am fost surprins de reacția lor pozitivă la SOS-ul nostru, al meu.
Pentru a repune chestiunea în context: sociologic vorbind, îngrijorați real și solidari au fost, sunt însă, ca și în alte cazuri, oamenii simpli, anonimi, despre care nu se vorbește niciodată.
Spre deosebire de, global vorbind, Intelighenția care, la fel ca și noua generație crizată pe care – ca să folosesc, nu din așteptări vane, nici din frustrare şi cu atât mai puțin din vreo propensiune către scatologic, ci doar din rațiuni de inteligibilitate, un anume termen – o doare fix în c_r!
*
Conflictul generational: câteva cifre de la ultimele alegeri

Vot după vârstă. La categoria 24 - 35 de ani, PSD a obținut 28,5% din voturi, PNL - 28,9%, ALDE - 6%, USR - 17.9%, PMP - 5,2%, UDMR - 6,5%. La categoria 55-64 de ani, pentru PSD au votat 54% dintre alegători, PNL - 17,3%, ALDE - 6,3%, USR - 5,3%, PMP - 4,4%, UDMR - 6,4%.

Prin urmare, în ciuda trendului general, pro PSD, datorat în principal declinului PNL, ca formațiune alternativă, Generația 1989 și post- (segmentul de vârstă 36–54 de ani) a rămas constant anti-PSD.
Apoi, deși pragurile de vârstă din sondaje nu se suprapun perfect celor ale generațiilor 1989 și 2017, putem conchide că prezentul conflict generațional este, la acest nivel, fără obiect (fapt pe care l-am expus deja, fiind vorba, în fapt, de o constantă) – asta dacă noua generație nu se imaginează cumva împotriva Generației lui Mamaie și Tataie.
În fine, resorturile acestul conflict trebuie căutate în altă parte, așa cum, de altfel, am sugerat deja: un amestec nebulos de așteptări și de teorii aberante.
*
Când poporul vrea sânge, sânge este
Decizia aceasta a CSM cu privire la judecătoarea Camelia Bogdan este precum adeverințele de „necolaborare cu Securitatea ca poliție politică / de „colaborare cu Securitatea ca poliție apolitică ale CNSAS. Apoi, după cinșpe ani, aflăm că respectivul n-a fost doar un pârâcios care pe vremea liceului își turna colegii pentru că râdeau de el că e ochelarist, ci ditai ofțerul, cu acțiuni operative în diverse „câmpuri tactice.
Desigur, acesta nu este decât un argument prin analogie, care vrea să spună că dacă CSM voia să ne impresioneze, o putea face numai dacă se pronunța cu privire la chestiunea ridicată de detractorul politic Băsescu („Băi, Bogdane, eu știu cine ești), care este legată, desigur, de un alt șir de probleme conexe („hotărâri secrete ale CSAT cu privire la lupta anticorupție, „protocoale DNA-SRI, „câmp tactic și alte banalități ale zilei) față de care onor instituția menționată păstrează o tăcere cu totul semnificativă.
*
Marele – în context local uriașul – Mircea Daneliuc
Despre filmele celui pe umerii căruia stă o firavă cinematografie națională, despre viață, politică, literatură și: „o societate alveolar-mafiotă (a noastră, desigur).

Duminică 12 februarie 2017
Azi: decesul oficial (căci practic era de câteva zile) al protestului din Piața Victoriei
Cică Tismăneanu, ultimul apărător al Republicii Spaniole asediate de revizioniști (da, prieteni, trecutul istoric este și el câmp de bătălie!) îl apelează pe Președintele Republicii noastre ca să demită guvernul, pentru ca acești copii ai noștri să nu mai înghețe de frig.
Acuma, trecând peste faptul că Președintele e și el om, și de la munte, de la ski n-avea cum s-audă această modulare a strigătului de luptă al sub-conștientului nostru revoluționar, treaba stă în felul următor:
La acest moment Mișcarea de Generație este și ea moartă: Hugh Glass-ii noștri au luat-o care încotro – unii la Stânga, alții la Dreapta, retranșându-se pe vechile aliniamente ideologice, Secularism versus Tradiționalism, și deocamdată rătăcesc în pustiul alb, ademeniți de profeți falși, și de aceea incapabili să (re)găsească drumul către un Acasă.
În fereastră: cum s-au încurcat ei deja în „numărătoarea unui singur steag.
*
Soft power între paranoia și iubire necondiționată
Dacă Generația Revoluției 2017 tot s-a ncurcat în Steag, hai să spun câteva vorbe despre o chestiune pe care am mai atins-o în altă parte:

Desigur, este mai simplu, mai inteligibil să personifici lucrurile, care în realitate sunt complexe, și tocmai de aceea toate acestea poartă un nume, drept pentru care li s-a spus: „Soros“ și „sorosism“.
În fapt, la momentul 1990 societatea românească era într-o foarte mare măsură secularizată – lăsăm la o parte faptul că începând tot de atunci s-a petrecut o întoarcere a românilor la religie, dar acesta este un subiect aparte – iar realitatea ar fi evoluat în parametrii actuali și fără George Soros și, mai ales, fără Sandra Pralong.
Bineînțeles, ONG-urile finanțate de Soros sunt aici, la fel ca și fenomenul denumit: acesta este un fapt. Dar de aici și până la paranoia, drumul a fost parcurs mult prea ușor.
În fine, ar fi de spus că acestui fenomen i s-a dat un chip și un nume tocmai pentru că Soros și acțiunile sale sunt cele mai vizibile. În realitate, Administrația SUA desfășoară activități de același tip, mai puțin vizibile însă, dar mai sofisticate, la fel cum au făcut, cum fac, la o scară mult mai redusă, State precum Franța, Germania, Suedia sau Norvegia. Or toate acestea se supun unui cadru secular neoliberal a cărui dogmă este excelența.

Ce vrea să spună asta?
Că pentru a înțelege realitatea este nevoie să scoți subiectul atât din zona iubirii necondiționate, cât și a paranoiei.
Statele Mari, dar și altele de o importanță redusă (și poate tocmai de aceea), folosesc finanțarea unor acțiuni sociale, civice, culturale ca instrument de soft power, adică de influență politică, socială, culturală în interiorul unor State-gazdă, spre deosebire de hard power, de care numai câteva se pot prevala. Este vorba despre anumite demersuri intrinsec benefice și care ocupă un spațiu de acțiune necesară, uneori chiar vitală, pe care Statul gazdă nu și-o permite sau nu dorește (din rațiuni diverse) să o facă.
Ținta este obținerea unei atitudini favorabile din partea localnicilor față de acțiuni ale unor străini care, la prima vedere, par cu totul dezinteresate. Mai mult, este un mijloc de a-ți propaga mesajul chiar din interiorul societății gazdă, o șansă extraordinară în orice negociere politică. Iar democrația, dacă nu este una «populară», nu are ce să facă: la acest nivel lucrurile se întâmplă pur și simplu, deci sunt inevitabile. Ca dovadă, din când în când auzim chiar jelania unicei superputeri, SUA, față cu acțiunile dușmanului rus (le așteptăm curioşi, acum, pe cele cu privire la Chinezi).
Prin urmare, vestea cea bună este că, dacă uneori sunt paranoici, Românii nu sunt nici singurii și nici tot timpul.
Aceste acțiuni le face deci cine poate, când poate și cum poate – ba chiar și noi înșine le facem – horribile dictu – în Basarabia (cum le facem, mai bine nu mai spunem, ca să nu ne apuce depresia!).
Pe versantul celălalt, iubirea necondiționată (față de Americani, aliații euro-atlantici, multinaționale, bănci și alte chestii), când nu este interesată, este la fel de cretină ; rezultatul este că interlocutorii țintă pot deveni purtători benevoli ai unui mesaj, pe scurt, un fel de „agenți de influență, după caz, interesați sau naivi.
Care sunt mijloacele? Burse internaționale (mai ales, în primul rând pentru odrasle de politicieni, dar nu numai), recomandări (universitarii știu de ce!), finanțări pentru ONG-uri, proiecte, colaborări, cocktail-uri, mic-dejunuri la Ambasade și alte fleacuri de același gen.
Care-i soluția în această situație? Păi ea e cunoscută de când lumea, la fel ca tipul de acțiune descris: să-ți folosește capul de pe umeri (iar nu gaura din el) și să nu cedezi nici uneia dintre aceste nebunii ale zilelor noastre: paranoia împotriva negrei străinătăți ori iubirea veșnică față de dânsa. Sau cum spuneau comuniștii: „În general, lucrurile sunt: Legale/Nelegale, Morale/Imorale, Îngrașă/Slăbesc sau De la Caz la Caz.
În acest caz: de la caz la caz...
*
Reiau un mesaj pentru Pretinii care mă copleșesc cu acuze, pe rând : de prostie, de lașitate și acum văd că mor de grija credibilității mele. Nu vă faceți iluzii, nu vă obosiți, căci nu vă voi primi în casă. Țin doar feştila aprinsă, și bucata de pâne și cana cu apă pe prispă. Dacă nu vă trebuie nici una, nici celelalte, vedeți-vă de cale!

Nota Bene:
Prieteni, să nu vă lăsați înșelați:
Nu fac decât să țin o lumină aprinsă în noaptea deşertului alb pentru ca acești rătăciți ai noștri (accentul cade pe „ai noștri) să se orienteze singuri în drumul către casă.
Nu am nici cunoștințele, nici timpul, nici energia și, mai ales, nu sunt nici suficient de virtuos ca să însoțesc pe cineva în acest drum. Pun doar o bucată de pâne și o cană cu apă pe prispă – cine simte nevoia, să ia fără să-mi mulțumească; cine nu, dacă va găsi utilă feştila din fereastra mea, ca să nimerească propria-i casă, eu mă voi declara mulțumit încă de pe acum.
Iar dacă nu va folosi la nimic, cu atât mai bine pentru ei! Să meargă, să respire și să se bată cu viața cum vor dori sau cum îi va lumina bunul Dumnezeu.

București, 12 februarie 2017.