MILITANȚI CIVICI VERSUS ARHIVIȘTI

Alina Pavelescu, Emanuel Bădescu și Cezar Petre Buiumaci
Foto: Petre Mitrea
Situație de coșmar ieri, 27 aprilie 2015, la „Caru’ cu Bere“, unde lunar Arhivele Naționale organizează conferințele grupate sub genericul „Povești din București“ (cf. https://www.facebook.com/pages/Povesti-din-Bucuresti/424109690982606?hc_location=ufi). Sau, în termenii Clasicului, „genealogia fanatismului și a societății civile“ în variantă dâmbovițeană.
Tema întâlnirii a fost legată de monumentele istorice din Sectorul 3 al Capitalei, pornind de la lucrarea lui Cezar Petre Buiumaci, intitulată Orașul din oraș (Editura Muzeului Municipiului București, 2015). Spre sfârșitul ei și-au făcut apariția militanții împotriva actualului primar. După ce li s-a dat cuvântul, aceștia au trecut la atacuri, insulte, invective față de persoanele din prezidiu. Le vom reproduce aici, și nu din lipsă de pudoare, nici pentru a ne face propagatorul lor, ci pentru a avea o imagine exactă: „Sunteți oamenii primarului [Robert] Negoiță!“, „ești schizofrenică!“
Incalificabil, intolerabil, asta mai lipsea arhivistului român: să devină calul de bătaie, fie ea de joc, fie propriu-zisă – ambele ale activiștilor patriei – în expresia lor nu doar lipsită de civilitate, ci chiar necivilă. Poate că și noi, arhiviștii, milităm pentru ceva, dar acesta nu este un motiv pentru a-i agresa pe alții cu militantismul nostru.
A se remarca paradoxul: dai cuvântul cuiva care se folosește de dialog ca sa te atace, insulte. A se lua apoi seama la următoarea situație: violența limbajului este periculoasă, căci poate deveni și fizică.
Ce doresc cei despre care vorbim aici? Să se instituie în singura voce care se aude, să acopere cu strigăte lor toate celelalte glasuri. Iar noi ceilalți, pentru a ne apăra, pentru a putea vorbi, pentru a ne putea auzi, să ne desfășurăm întrunirile cu gărzi de corp. Ceea ce ar fi doar un alt mod de a da dreptate agresivității.
Ne dorim, pentru noi, nu altceva decât ceea ce dorim și pentru activiștii civici: ca toți să ne putem exprima. Doar că cei din urmă au substituit contextele: protestele se desfășoară în fața Primăriei, a Guvernului, nu la întrunirile organizate de Arhivele Naționale.
Căci Arhivele Naționale nu sunt un actor, ci un cadru, un mediator social pe teme legate de relația Arhive – Istorie – Memorie. Este deci așteptată toată lumea doritoare, fie că este vorba de activiști ori de neactiviști, de public specializat ori amator, dar în nici un caz pentru a ne transforma în ținta unora dintre ei.
Înțelegem agresivitatea ca armă a celor slabi. Nu excludem apoi ca frustrările, asemeni unora dintre doleanțele turbulenților noștri, să fie îndreptățite. Însă jignind arhiviștii și pe invitații lor, ei nu-și vor rezolva în nici un fel solicitările, ci chiar vor genera un dubiu serios cu privire la motivațiile angajamentului lor.

București, 28 aprilie 2015.