SPECTACOLUL IREALPOLITIK CONTINUĂ

Se înțelege mai bine acum cine cu cine se înfruntă cu adevărat în scandalul dirty movie-ului în care Ghiță a devenit doar un chip: „sistemul şi eliminații săi (actuali și/sau în curs), ceea ce se putea deduce deja din coagularea politică situată la extrema PSD, numită Partidul România Unită, o excrescență a sa de tip antisistem aflată în linia PRM şi a Partidului Poporului Dan Diaconescu, în care naționalismul joacă, desigur, un rol utilitar, căci structurează ideologic interese şi dă acțiunilor o anume înălțime pe care nu o au.
Sursa: pagina de Facebook
a fostului președinte
Cert, lupta anticorupție, desfășurată cu metode dubioase[1], a indicat că este prizonieră nu atât lui Coldea sau Kövesi – cu cât mai prodigioşi, cu atât mai mult executanți – ori vreunui iluzoriu „binom, ci impulsului venit dinspre principalul – şi adevăratul – centru de putere pe care îl reprezintă Președinția, fie ea trecută ori prezentă. Desigur, actualul Președinte a moștenit acest sistem de la fostul, devenit între timp mult prea locvace pentru a fi şi credibil. Şi totuşi...
Lupta „sistemului cu corupția a mers prea departe: arestările DNA şi/sau plimbările (în scop de compromitere) prin fața camerelor de luat vederi ale unei prese inexistente au fost imprevizibile și s-au concentrat exclusiv asupra capitaliștior autohtoni[2], făcând posibilă elaborarea cu succes a unor poncife de tipul „soroşism, „agenți ai unei puteri străine aliate şi altele asemenea.
Contextul internațional (dispariția peste noapte a supravegherii politice americane) şi cel intern (câștigarea alegerilor de către exact forțele antisistem) au făcut posibilă această încleștare care, se întelege acum, este departe de a fi un simplu scandal legat de poveștile murdare ale unui urmărit penal.
Acest scandal are resorturi în realitățile social-politice ale României actuale, și este clar că nu se va stinge până când raporturile de putere nu se vor restructura, nu se vor retranşa (prin negociere, care pare în acest moment improbabilă, sau prin conflict).
Sursa: pagina de Facebook
a actualului președinte
Politic, cele două tabere sunt reprezentate de Președinte, pe de o parte, și alianța PSD–ALDE, de cealaltă. Social, instituțional, primul are de partea sa structurile de informații, iar cea de-a doua votul popular. Rezultatul, dacă bălăcăreala va continua, va fi catastrofal în contextul internațional actual: un conflict între garantul unei securitatăți naționale neconvingătoare și reprezentanții îndoielnici ai voinței majorității.
Ceea ce se petrece acum nu are aerul unei lupte politice, ci al unei operațiuni de distrugere reciprocă în care toată lumea va pierde, diferența fiind că doar unii vor păstra (sau, corolar, dobândi cu adevărat) puterea.
În contextul internațional mai larg al dispariției oricăror fidelități, solidarități, taberele noastre politice au nu doar aerele, ci şi apucăturile unor pompieri piromani. Și dacă în loc să facă ceea ce se face în realitate prin politică – să rezolve cumva problemele oamenilor, negociând –, se extermină reciproc – pentru bani, putere și libertate –, cine altcineva va plăti factura oalelor sparte decât maslele largi spectatoare?

NOTE
[1] Document CSAT privind relația dintre serviciile de informații și justiție, la adresa: http://www.unjr.ro/2017/01/16/document-csat-privind-relatia-dintre-serviciile-de-informatii-si-justitie/.

[2] Sau, în termenii unui membru proeminent al coaliției PSD-ALDE, Varujan Vosganian, ținta a fost „distrugerea elitelor“. Cf. emisiunea „Dosar de politician“, B1 Tv, 19/01/2017.

București, 19 ianuarie 2017.