FILMUL „SPOTLIGHT“ (ÎN VIZOR)


Regizat de Tim McCarthy (SUA, 2015), el transfigurează artistic activitatea echipei de investigații de la cotidianul „Boston Globe care a realizat investigația de presă privitoare la molestarea sexuală, de către clerul catolic, a unui mare număr de copii.
În fapt, este o excelentă peliculă despre ce înseamnă în mod real presa de investigații, fără eroisme neverosimile, inutile.
Pentru că filmul a fost prezentată chiar de un jurnalist de investigații (Cătălin Tolontan), vom face mai întâi o trimitere: http://www.tolo.ro/2016/01/22/spotlight-curajul-e-colectiv/.
Apoi, am adăuga:
1) Că uneori este nevoie ca cineva din afară – un nou redactor-șef (Marty Baron) – să vină să vadă un subiect peste care, în urmă cu trei ani, echipa trecuse fără să-i dea importanța cuvenită: pur și simplu îl scăpase din vedere. La fel, rolul său este esențial în stabilirea obiectivului de urmărit: „Ținta noastră nu este Cardinalul Law, ci sistemul! (de acoperirea a acestor nenorociri).
2) Există în film o meditație cu privire la rolul presei într-o comunitate, în slujba căreia ea se află, de altfel, și la cât de firavă este granița dintre a o sluji și a contribui la pervertirea valorilor ei perene (nu cele „fumate, ci cele „vorbite).
3) În cazul descris, presa vine târziu: după ce avocatul Mitchell Garabedian aproape că fusese distrus în lupta singulară cu sistemul de complicități; la fel, după documentarea ansamblului problematic de către psihologul Richard Sipe. Prin urmare, investigația începe în momentul în care, pentru cine are ochi să vadă și urechi să audă, adevărul este deja cunoscut și spus.
Insistăm asupra acestui ultim punct, și el absent din textul lui Tolontan. Presa vine din urmă, iar întrebarea care ne stă pe buze este: recuperează ea cu adevărat?
Răspunsul – pesimist, dar cinstit – este, în lectura noastră, negativ. În fond, timpul pierdut nu mai poate fi recuperat; la fel, pentru Avocat, pentru Psiholog toate vin prea târziu; în fine, presa singură a rămas să-și limpezească – și regleze – raporturile cu valorile și cu comunitatea din care face parte.
Tolontan vorbește în articolul său și despre tabúurile din presa de la noi: „Sînt cîteva teme tabu: puritatea anticorupției, răutatea politicienilor sau numărul săracilor fără voia lor, pentru care, în realitate, nici dreapta, nici stînga n-au făcut mai nimic.
În fapt, tabúurile sunt cu mult mai multe, cantitativ nedeterminate, depinde doar de unghiul din care privești.
Dacă te uiți, de pildă, dinspre istoria recentă, poți invoca un număr mai mare decât cel deja semnalat: Procesul Vișinescu (în bloc: de la inculparea Parchetului și până la desfășurarea în instanță) este unul; la fel, rolul tuturor proceselor de acest tip; iar ca să ne întoarcem în timp, motivele absenței inculpărilor pentru crime imprescriptibile timp de 26 de ani. Să vorbim despre corupția din Educație, apoi despre cea universitară (plagiatul y compris)? Abia în ultima vreme subiectul a fost atins, și doar tangențial, în cazul plagiatelor politicienilor.
Cert, sunt și teme care au încetat să mai fie tabú, dar în aceste cazuri rolul presei noastre este mai degrabă indecis, ca să nu spunem minor. Explicația ține, credem, în primul rând de explozia noilor tehnologii / mijloace de comunicație (Internet, „rețele sociale), care a spart monopolul informației, și la care presa tradițională (atât cât poate fi ea numită astfel pentru perioada scursă de la «Revoluție») – asemeni nouă, tuturor – este nevoită să se adapteze.
Să tragem nădejde că ea nu va fi, și de această dată, ultima!

Târgoviște, 31 ianuarie 2016.