ANTICOMUNISMUL CA POLITICĂ: ÎN JURUL UNEI NUMIRI. ŞI AL UNEI DEMISII



Pe 31 ianuarie a.c. presa anunţa ştirea numirii D-lui Daniel Barbu, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucureşti, fost ministru al Culturii, ca membru în Consiliul Ştiinţific al IICCMER (cf. http://www.evz.ro/detalii/stiri/daniel-barbu-numit-de-ponta-in-consiliul-stiintific-al-institutului-de-investigare-a-crim-1079763.html; comunicatul oficial al instituţiei se află la adesa: http://www.iiccr.ro/ro/presa/comunicate/comunicate_de_presa_2014/daniel_barbu_numit_membru_al_consiliului_stiintific_al_iiccmer/). Persoana nou-numită îl înlocuieşte astfel pe Dl. Stelian Tănase, devenit preşedinte al TVR.
Numirea a provocat, imediat, demisia D-lui Liviu Antonesei, profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Iaşi, membru al aceluiaşi organism (cf: http://antonesei.timpul.ro/2014/01/31/demisie-din-consiliul-%C8%99tiin%C8%9Bific-al-iiccmer/).
În motivarea demisiei sale, Dl. Antonesei deplângea apartenenţa politică a D-lui Barbu, alături de un punct al prestaţiei acestuia din timpul ministeriatului, şi anume, citez: „o declaraţie şocantă, care a fost, pe bună dreptate, socotită ca fiind de extremă dreaptă, sugerînd, pentru bolnavii de SIDA, un fel de eugenie.
Chestiunea ia astfel o turnură „ideologică” inedită: o demisie dintr-un organism al instituției guvernamentale consacrate istoriei, memoriei și justiției cu privire la Comunism este motivată prin „extremismul de dreapta” al celui care își numea, de altfel, contestatarii „fasciști”.
Actul individual al demisiei D-lui Antonesei nu suportă prea multe comentarii, dat fiind că este dreptul său să nu se simtă confortabil în preajma unei persoane sau a alteia, la fel cum gestul este de salutat, şi mai ales în contextul nostru, unde demisia este cvasiinexistentă (ce să mai vorbim despre Onoare?!).
În fondul ei, chestiunea mi se pare că stă însă ceva mai... altfel, şi în continuare voi dezvolta o scurtă reflecţie, dat fiind, mai ales, că nu va exista nici o dezbatere publică asupra acestui subiect.
Mai întâi, voi spune că, în sine, numirea D-lui Barbu nu este nemaipomenit de compromițătoare din punct de vedere politic, dacă ne raportăm la atribuțiile Premierului şi la modul în care se petrec numirile în organismul în discuţie.
Apoi, problema de fond nu este dacă Dl. Antonesei a avut dreptate făcând gestul său de onoare, căci una nu are legătură cu alta, ci cea de plecare: dacă este sau nu ceva în neregulă legat de numirea D-lui Barbu, iar dacă da, ce anume?
Pe scurt: IICCMER este o structură care se află în prelungirea Executivului, mai precis o Agenţie Guvernamentală, prin urmare chestiunea de a fi neutru față de Politic nici nu se pune, la fel cum nu s-a pus / nu se pune nici în cazul altor instituţii precum Comisia „Tismăneanu” sau CNSAS (pentru a da doar două exemple). Şi aceasta mai ales într-un sistem social-politic ca cel al nostru, în care politizarea merge în profunzime în corpul instituțional.
Lucrurile stau într-un mod asemănător şi sub alte zări (deşi acolo există o diferenţă de grad, de stil).
Prin urmare, a le reproşa D-lor Dinu Zamfirescu (preşedintele Consiliului Ştiinţific, fost membru de vârf al PNL) şi Andrei Muraru (preşedintele instituţiei, apropiat al conducerii PNL, chestiune de altfel notorie, mai ales pentru ieşeni) că sunt politizaţi sau că politizează instituţia, nu este tocmai nimerit, fie şi pentru simplul fapt că nu pot fi acuzaţi în nici un fel de ipocrizie, atâta vreme cât îşi asumă public această postură.
Singurele obiecţii (critici) care pot fi formulate, cred, raţional vorbind, sunt cele legate de conţinutul politicilor şi acţiunilor D-lor lor, şi oricine este liber să o facă. De altfel, Dl. Antonesei a atins numai în treacăt acest subiect, atunci când a vorbit despre relaţia sa – nu personală, ci în calitate de membru al organismului respectiv – cu conducerea instituţiei (dixit: „de altfel, nu am fost excesiv de utilizat de IICCMER”).
Pe de altă parte, nu cred că numirea D-lui Barbu va avea o influenţă decisivă asupra activităţii IICCMER, aşa încât, din punct de vedere jurnalistic, subiectul este oarecum o non-ştire, el având relevanţă mai mult pentru „anticomunişti”, singurii interesaţi cu adevărat în legătură cu informațiile de acest tip.
Apoi, din Consiliul Ştiinţific fac parte oameni ale căror competenţă şi probitate profesională sunt dincolo de orice dubiu, precum istoricii Stéphane Courtois, Dennis Deletant sau Hubertus Knabe (pentru a da doar trei exemple).
În fine, problema mi se pare că este undeva între conducerea IICCMER şi Dl. Barbu, şi nu pentru simplul motiv că cel din urmă ar fi un actor politic, şi nici atât din pricina prestaţiei sale ca ministru al Culturii, ci din considerentul că D-Sa este co-autorul volumului Iluzia anticomunismului, o replică la „Raportul Tismăneanu”, un demers care, după câte înțeleg, revine la a susține teza că, în genere, Anticomunismul este o Iluzie.
Dl. Barbu are în acea lucrare un text intitulat „Comunismul ca hobby”, prin urmare, întrebarea legitimă care se pune este dacă nu cumva pentru sine Comunismul a devenit, pe nepusă masă, un hobby, de vreme ce acum ne arată că doreşte să se ocupe, fie şi onorific, chiar cu sfaturile legate de aplicarea numitei Iluzii...

Bucureşti, 2 februarie 2014.