PIAȚA UNIVERSITĂȚII 1990: BĂTĂLIA SENSURILOR

Alăturat se află imaginea unui artefact ce datează din 1990, aflat în arhiva personală. Este vorba despre una din acele bucăți de carton (mărimea 7/4 cm) pe care organizatorii ad-hoc ai manifestației din Piața Universității le confecționau pentru participanți. Erau purtate în piept, pe post de ecuson, prinse cu bold (ac cu gămălie) și au apărut după ce Ion Iliescu, președintele de atunci al Consiliului Frontului Salvării Naționale, îi numise huligani și golani.

Fiind o luptă civică orientată împotriva puterii de atunci, mișcarea din Piața Universității viza, în același timp, o bătălie a limbajului și a sensurilor, în cazul de față dorindu-se transformarea semnificației depreciative într-una pozitivă, după cum indică și versurile muzicii lui Cristian Pațurcă intitulate „Imnul Golanilor: Mai bine haimana, decât trădător / mai bine huligan, decât dictator / Mai bine golan, decât activist / Mai bine mort, decât comunist.

De menționat că termenii de pe cartonașe erau, în funcție de sex, Golan / Golancă, cu ocurența, precum în cazul de față, Golaniță (nu Golăniță)

 

București, 14 decembrie 2020.