DE CEALALTĂ PARTE A OGLINZII?

 Vineri 26 mai 2017
Până la o eventuală reacție, să întrebăm altceva, apropo de un detaliu din CV-ul responsabilei campaniei împotriva imposturii academice:
Ce legătură au studiile „de securitate“ cu civila temă Metode de culegere de informaţii. Particularităţi în presa de investigaţie?

Vrea cumva să spună această situație, exact cum articula Pleșiță, că „jurnalistul este tot un soi de securist“?
*
Duminică 28 mai 2017
Am citit reacția Doamnei, care este bizară: vorbește despre propria lucrare ca despre a altuia, dorește să verifice, să confrunte să compare, chestii!...
Apoi, și noi credem că este vorba despre o lucrătură a tovarășilor-din-dotare, dar se-aștepta cineva, inclusiv „acuzatoarea acuzată“, ca „ei“ să stea cu mâinile-n sân? Și dacă da, sub ce motiv, din pur masochism?
Încă, dorința demascatorilor-sub-acoperire este de o distruge moral și de a-i anula demersul care, oricât de limitat, de părtinitor, de interesat ar fi el (rezerve pe care le-am exprimat de mai multe ori!), rămâne valid, căci analiza care îl subîntinde este validă. Ceea ce vom fi obligați să admitem, de altfel, și în privința reacției-din-dotare menționată, în cazul în care se va dovedi conformă cu realitatea.
Și astfel sfârșim prin a ne învârti în cerc, din care nu vom ieși decât poate dacă vom căuta să depersonalizăm cumva acest proces de denunțare a imposturii și dacă vom lucra cu criterii universale, aplicabile tuturor – și în primul rând nouă înșine –, în fine, dacă vom reuși să agregăm o reacție de grup în interiorul disciplinelor științifice.
DACĂ... deocamdată doar imponderabile!
Înțelegem, în această epocă a exploziei vizualului, virtualului, oamenilor le plac eroii care luptă de unii singuri, iar nouă înșine ne place să facem pe războinicii solitari împotriva Răului Corupției (fie ea materială sau intelectuală). Numai că aceasta este o perspectivă în cel mai bun caz juvenilă, naivă, fără nici un efect social și instituțional palpabil în lumea reală.
Ca dovadă, unde suntem după cei câțiva ani de luptă ai acestei Amazoane împotriva plăgii numită plagiat? Exact: tot acolo de unde am plecat! Și tot acolo vom fi și peste alți ani dacă vom aștepta un alt nou profet al zilei, iar nu vom face ceea ce se face în astfel de cazuri: zi de zi, metodic și în mod asociativ...

București, 6 iunie 2017.