O ISTORIE DIN SPATELE «CORTINEI DE FIER»

Apostolos Patelakis, Războiul civil din Grecia (1946–1949) și emigranții politici greci în România (1948–1982), Târgoviște, Editura Cetatea de Scaun, 2017, 383 p.

Publicată anul trecut, lucrarea, al cărei autor este fiul unor refugiați politici greci (comuniști) în România, este scrisă cu suficientă acuratețe, în ciuda unui atașament afișat (onest, de altfel). Anii trecuți, Patelakis a fost în România și a ținut chiar o conferință la Facultatea de Istorie a Universității București.
Este o istorie pasionantă a angajamentului acestor oameni, atât în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, cât și în ordinea mondială post-Ialta.
Proporțiile ajutorului acordat de țările Blocului Sovietic comuniștilor greci, atât în timpul războiului civil, cât și în perioada exilului lor, sunt de dimensiuni pe care nu le-am fi bănuit, iar Românii au jucat un rol central.
Sunt relatate episoade spectaculoase, precum furtul în 1982 al unei părți a Arhivei Partidului Comunisr Grec (PCG) depozitată la Sibiu, acțiune a aripii disidente care se va constitui în PCG–Interior, și transferarea ei în Grecia (actualmente singura accesibilă, spre deosebire de Arhiva PCG–Exterior). Foarte interesantă este poziția lui Ceaușescu în conflictul dintre cele două facțiuni, care au găsit cel mai nimerit prilej să se devoreze: Dictatura Coloneilor din Grecia.
Rămân de clarificat, de aprofundat diverse episoade din această istorie pe tărâm românesc, care depind însă de situația arhivelor. Că veni vorba, în curând va intra în circuitul public, la Arhivele Naționale, provenit de la Partidul Comunist Român, fondul documentar privitor la refugiații politici greci foști membri ai PCR, ce grupează dosarele lor personale, fond care, spre deosebire de cel similar privitor la Iugoslavi (accesibil deja), a necesitat reinventarierea (instrumentul de evidență de la partid, fiind prost făcut, nu asigură regăsirea dosarelor).
În fine, autorul rămâne atașat Românilor și României pentru perioada petrecută în țara noastră, o atitudine cu atât mai remarcabilă cu cât prétinii noștri politici de ultimă oră (desigur, nu toți și nu tot timpul) au mai degrabă un discurs de tip Romania-bashing.

București, 11 iunie 2018.