O NOUĂ BIOGRAFIE A LUI NIETZSCHE



Excelentă biografia consacrată lui Nietzsche de Sue Prideaux (istoric și scriitoare anglo-norvegiană): frumos scrisă, cu ironie, săracă în epitete și repetiții (nu bate apa-n piuă, poate cu o excepție, două). Natural, se centrează pe legătura dintre operă și viață.

De pildă, stilul aforistic, pe care filosoful l-a mânuit cu virtuozitate, nu a fost o alegere, ci a izvorât dintr-o necesitate: vederea slabă și crizele frecvente.

De tot interesul sunt: relația cu Richard Wagner, cu sora sa Elisabeth – fire deloc aventuroasă, care s-a aruncat însă în aventura întemeierii unei colonii antisemite tocmai în Paraguay –, relația cu prietenii și cu editorul, rolul nordicilor în „aprinderea focului nietzscheean (Georg Brandes, August Strindberg), adoptarea sa ca stindard al avangardei ori manipularea Arhivei de către aceeași soră, dar și de Martin Heidegger, în spiritul nazismului.

În subtext, autoarea caută și răspunsul la întrebarea care se pune pentru orice biografie contemporană: ce ne mai spune azi Nietzsche? Răspunsul este dat în sugestie, în stil nietzscheean am zice, și nu este lipsit de echivoc. De pildă, lucrarea este însoțită de o scurtă colecție de aforisme, în care unele dintre intertitluri sunt: „Postadevărul sau „Reality Tv; la fel, despre pasiunea filosofului pentru interpretare și compoziție muzicală, ea remarcă fapul că ar fi făcut carieră în epoca filmului mut (în aceeași linie am putea vorbi și despre aforismele sale în epoca „rețelelor sociale, dacă s-ar găsi pentru ele un decodor precum ex-prezidentul Donald Trump).

În fine, este o lucrare solidă tocmai pentru că, în fotografie, autoarea doar se reazemă de stânca lui Zarathustra: reține multiperspectivismul, acel „poate că..., dar nu și relativismul radical, o... convingere care face ravagii mai ales printre istorici.


București, 16 noiembrie 2020.