UN „TWIN PEAKS“ AL ZILELOR NOASTRE

Am mai spus, repet: după primul proces pentru crime împotriva umanității, pe care l-am urmărit și comentat în detaliu, cel al lui Vișinescu, am încetat să mă mai preocup de temă, căci este pierdere de vreme, întrucât nu aduce vreun plus cunoașterii istorice, nici memoriei victimelor. Copleșit însă de vulgata anticomunistă din ultima vreme, de puzderia de Casandre, de bocitoare, de populismul istoric și memorial, am citit câteva dintre relatările de presă cu privire la maniera în care s-au desfășurat înfățișările în cauza Ursu vs. securiștii. O lectură rapidă a acestora relevă situații cu totul stranii, precum defilarea unor personaje dintre cele mai bizare ca deținutul Marian Clită, demne de Twin Peaks, pseudo-thrillerul moral al anilor 1990, în care nimic nu este ceea ce pare a fi, „nici măcar bufnițele. Le redau sub formă de citate, care vor fi urmate, acolo unde este cazul, de întrebări. Neretorice.

Un straniu raport de forțe

 

Familia Ursu a fost reprezentată de avocatul Alexandru Terța de la SCA Mușat și Asociații. / La această societate de avocatură a lucrat și judecătoarea Corina Corbu, actuala președintă a ÎCCJ[,] în perioada 2014-2018, cât a fost judecată în dosarul pe care i l-a făcut DNA. După ce a fost achitată definitiv, aceasta a revenit în magistratură.

Fostul judecător Nicolae Trăistaru este avocatul colonelului în retragere Vasile Hodiș.

Mai întâi, fostul judecător Trăistaru are certe capacități extrasenzoriale. Apoi, despre casa de avocatură gurile rele spun că te duci la ea atunci când nu ai dreptate și vrei să-ți rezolvi problema. Să nu mă înțelegeți greșit, ca să mă trezesc cu vreun proces pe cap: este vorba strict de competența juridică și de dedicarea față de client! Unde mai pui că este condusă chiar de un fost securist – unul bun, care luptă împotriva securiștilor răi, un securist de siguranță națională, spre deosebire de cei de poliție politică. Personal, am văzut acest start-up în acțiune în cauza Goma vs. Antisemitizatorii. Pentru profani, este firma agreată a holocaustiștilor, la fel cum „Observator Cultural, firma soției șefului, este gazeta culturală de perete a acelorași. De ce fiul unei victime a Securității a ales astfel, fără să se aplece în nici un fel asupra principiului identității, al noncontradicției, al tertium non datur, preferând să plonjeze în dialectică, rămâne un mister. Cum a vrut deci să rezolve acest proces? Să învingă Securitatea cu oamenii și cu armele ei?

O stranie aliniere a astrelor

 

Cu excepția ANAF care este apelant, parte responsabilă civilmente, și care nu s-a prezentat la niciun termen, în rest toate părțile au fost la termen.

[Nicolae Trăistaru] Mi-a spus că este [avocat] și în „Dosarul Revoluției, îl reprezintă pe generalul Rus. / În „dosarul Ursu zice că sunt niște ciudățenii. La fond, unde a obținut achitarea clienților săi, a aflat că juristului SRI i s-a cerut de către șefi să facă non-combat. A spus asta în instanță și SRI l-a retras pe respectivul jurist, înlocuindu-l cel de acum. Care și el este tot non-combat, chiar dacă SRI este parte civilmente responsabilă.

Realmente, este cu totul impresionantă această galerie a instituțiilor statului care se declară bucuroase să plătească o cotă-parte din cele 3,1 milioane de euro cerute ca despăgubiri de familia victimei. Desigur, faptul se întâmplă nu din alt motiv, ci din pura dorință ca ochii plânși să vadă, în sfârșit, dreptatea.

Strania poveste a unor dosare

 

i-am cerut [Andrei Ursu lui Eduard Hellvig – n.n.] inclusiv o anchetă internă în cadrul SRI a celor care au falsificat dosarul de urmărire informativă a tatălui meu: dosarul Udrea, dovedit de CNSAS că a fost falsificat grosier în anii ’90 (în decembrie 1984, Securitatea i-a deschis dosar de urmărire lui Gheorghe Ursu cu indicativul Udrea – n.r.). Şeful arhivelor fostei Securităţi, ajunse toate la SRI, era un fost securist, care lucrase în arhive şi până în ’89, şi a rămas bine-merci în SRI şi după ’89 şi care a ajuns decanul Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei SRI. E vorba de cel care e prezentat la unele televiziuni ca „istoric al serviciilor secrete, Cristian Troncotă, ajuns general în SRI. Ei bine, acest Cristian Troncotă are semnătura pe dosarul falsificat Udrea al tatălui meu. Cei de la CNSAS au dovedit negru pe alb, filă cu filă, cum filele pe microfilm sunt diferite de cele pe hârtie. Au inserat în 7 volume alte file. Falsificarea acestui dosar s-a făcut în cadrul SRI, dovedit, clar. Nu putea să fie dinainte.

Iată ce spune despre această situație Germina Nagâț, fosta șefă a Direcției de Investigații din CNSAS, actualmente membră a Colegiului instituției:

 

Mai întâi, dosarul penal deschis de Securitate – și nu butaforia creată de Miliție! – s-a rătăcit în meandrele concretului. A ajuns la CNSAS abia în 2007, la „marea predare de dosare, iar Andrei Ursu l-a văzut pentru prima oară abia în octombrie 2014, în timpul celui de-al doilea episod de grevă a foamei. La rândul lui, dosarul de urmărire informativă „Udrea, compus din 7 volume, a fost desecretizat abia în 2000, printr-o decizie a CSAȚ, și a ajuns la CNSAS în ianuarie 2015, trimis de Parchet. Abia după ce l-am citit am înțeles de ce a fost nevoie de o decizie a CSAȚ pentru ca Andrei Ursu să poată vedea dosarul de urmărire al tatălui său. / Acest construct arhivistic, compus din 7 volume și închis, potrivit copertei, în 1987, a fost golit de documentele originale și transformat într-un bric-a-brac suprarealist: începând cu volumul 2, e umplut cu fotocopii, fie după declarații arhivate în original în dosarul penal, fie după alte declarații care nu mai sunt de găsit nicăieri, fie ale unor ciorne de rapoarte și comunicate de presă de după 1990, unele datând chiar din 1993. Asta, deși oficial dosarul era închis din 1987... / Cele mai interesante sunt însă drafturile succesive ale comunicatelor de presă, formulate ca reacții la acuzațiile societății civile, care reclama că SRI obstrucționează ancheta. Din ele aflăm de pildă că, pe toată perioada anchetei din anii ’90, procurorii au fost „sprijiniți de „ofițeri de informații. Firește, pasajele cu pricina n-au fost păstrate și în textul final al comunicatelor... Din dosarul de 7 volume, doar primul mai conține documente originale, nu însă și coperta. Comparația cu microfilmul, preluat și el tot în 2015, a arătat că volumul 1 nu mai are coperta originală, pe care se afla mențiunea „urmează volumul 2, TO. Adică, volumul 2, compus azi din talmeș-balmeșul amintit mai sus, conținea inițial transcrieri ale interceptărilor de tehnică operativă. O explicație simplă pentru dispariția lor ar fi faptul că transcrierile înregistrărilor, inclusiv din camerele de arest, se trimiteau în primul rând ofițerilor de caz – Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș. / În timpul în care probele din dosarele penal și informativ, care îi indicau pe cei doi securiști ca anchetatori principali, zăceau sub cheie și erau masiv modificate, s-au găsit alți vinovați pentru moartea lui Gheorghe Ursu (doi milițieni, un deținut de drept comun și un șef de la arhivă).

Și Ștefan Bosomitu de la IICCMER:

 

În fine, la fel de curioasă rămîne și situația dosarului de cercetare penală dispusă în cazul Gheorghe Ursu în perioada decembrie 1984 – august 1985, sub învinuirea de „propagandă împotriva orânduirii socialiste, instrumentat de ofițerul de Securitate Marin Pîrvulescu. Acesta a fost identificat în arhiva CNSAS, sub cota P 58684, abia în luna noiembrie 2014. Conform instrumentelor de evidență, dosarul în cauză fusese preluat de către CNSAS încă din data de 19 februarie 2007.

Mai întâi, ne putem întreba ce a făcut șefa Direcției de Investigații de la CNSAS – această zeiță Diana a zilelor noastre – pusă în fața situației. Să nu-mi spuneți că dacă ar fi făcut ceva ar fi zburat din post în secunda următoare, căci nu cred că în democrația noastră este posibil așa ceva! Am înțeles, judecătorii sunt comuniști și răi, iar securiștii și mai răi. Dar CNSAS ce-a făcut cu dosarul între 19 februarie 2007 și noiembrie 2014, deci timp de peste 7 (șapte) ani? L-a ținut în păstrare socialistă? Ne putem întreba apoi de ce Andrei Ursu, „care a moștenit de la tatăl său candoarea naivității și încăpățânarea, ambele la cote absolute (am citat-o pe aceeași Nagâț), nu a cerut avocaților firmei Mușat&Asociații să dea SRI și CNSAS în judecată pentru aceste fapte? Dosarele tatălui său, unul făcut harcea-parcea la SRI, celălalt ținut sub obroc la CNSAS, erau piese centrale în probatoriu, iar acțiunea ar fi fost logică și necesară. A intrat cumva în pertractări cu șeful serviciului secret intern, așa cum lasă să se înțeleagă chiar relatarea sa? A existat un troc, vreo înțelegere tacită între aceștia, de tipul: noi nu zicem nimic de dosar, iar voi faceți figurație în proces? Și cu CNSAS: a crezut că o putem aranja cumva, între noi?

Și o stranie experiență personală

Nu-l cunosc personal pe Andrei Ursu, însă acum un cincinal-în-patru-ani-și-jumătate am avut nefericita surpriză să-l regăsesc pe acest Ulise al zilelor noastre ca agent de influență al holocaustiștilor într-o situație legată de istoria și memoria comunismului, mai precis de reeducarea de tip Pitești, unde pe post de pion avansat a figurat Demetriade, între timp mutat cu arme și bagaje la Cursul de Securitate și Totalitarism de la Academia SRI. Este vorba despre un caz pe care îl cunosc în detaliu, căci am fost implicat, dar pe care n-am să-l relatez, căci nu eu am fost ținta. Nu a avut loc atunci nici o influență, nici o prelucrare tocmai pentru că țintele au rămas demne, pe două picioare, nu s-au târât în patru labe. Despre conduita sa în acea situație am însă un singur cuvânt: mizerabilă.

Cum spuneam, suntem în Twin Peaks, nimic nu este ceea ce pare a fi. Este un joc al oglinzilor, o poveste cu securiști și anti-securiști, în care nu știi cine și ce rol joacă cu adevărat. Veritabilă!

 

București, 3 și 9 august 2023.

 

CAZUL URSU vs. SECURIȘTII. CUM AM AJUNS AICI?

După decizia din acest proces, prin care inculpații au fost achitați definitiv, a fost publicată și motivarea sa[1].

Din câte ne dăm seama la o primă vedere, este vorba despre o acțiune prost condusă de la un capăt la altul.

Că luăm de bun sau nu ce au spus magistrații, concluziile sunt devastatoare:

– Faptele au fost greșit încadrate la „crime împotriva umanității (conform legislației de la data săvârșirii lor);

– Procurorii au lăsat faptele să se prescrie (pentru a fi judecate conform aceluiași criteriu de mai sus);

– Rechizitoriul este preponderent o analiză istorico-pedagogică și subțire la nivel de probatoriu;

– Completul ÎCCJ a fost unul „bun, spre deosebire de alternativele (realismul ar trebui avut în vedere întotdeauna în analiză: judecătorii sunt produsul unei școli și funcționează într-un context dat).

Pe scurt, un deznodământ trist, dar cumva previzibil, logic. Fapt pe care reprezentanții victimei l-au prevăzut încă de acum o lună, când au început să agite opinia publică[2].

Deci cine-i responsabil de această situație? Și la ce folosește agitația care a urmat?

Am spus, repetăm: așteptăm și noi o lectură juridică neutră și competentă cu privire la ansamblul cazului Ursu (care nu se rezumă la motivarea ÎCCJ, ci are în vedere toate aspectele: rechizitoriul procurorului, hotărârea primei instanțe și modul în care au avut loc înfățișările, probele, modul lor de administrare, sofistica tipică proceselor). Dar ne este teamă că vom aștepta cu toții mult și bine: amalgamul, lălăiala, lamentațiile contraproductive, delirul vor continua o vreme, până când se vor stinge cu totul, fără să putem înțelege unde am greșit și ce-i de făcut în continuare[3]. Tocmai pentru că Dreptul nu este istorie, nici sinonim cu Dreptatea. Pe scurt, într-un proces penal ar trebui evaluate și cântărite probe, nu este locul în care se confruntă viziuni istorice diferite, nici memorii concurente. Pentru corectitudine, ar fi de spus că în scurtul răstimp au fost publicate analize juridice care consideră că faptele au fost bine încadrate de acuzare și se concentrează pe maniera greșită de evaluare a judecătorilor ÎCCJ sau împart responsabilitatea acestora cu Parchetul[4]. Din contră, altele indică multiplele probleme legate de încadrarea juridică și posibilitatea condamnării, acum, a faptelor[5].

Toate acestea au un sens dacă mai dorește cineva vreo continuare sau este un moment-alibi pentru toate incompetențele, inconsistențele, lașitățile și lenea noastre proverbiale?

Să lăsăm deoparte pichetarea ÎCCJ, căci este profund neserioasă!

Pe de altă parte, credem că, în loc să aducă Istoria (și istoria) la Tribunal, Istoricul ar trebui să se ocupe de chestiuni arhivistic-istorice precum cele de mai jos:

 

i-am cerut [Andrei Ursu lui Eduard Hellvig – n.n.] inclusiv o anchetă internă în cadrul SRI a celor care au falsificat dosarul de urmărire informativă a tatălui meu: dosarul Udrea, dovedit de CNSAS că a fost falsificat grosier în anii ’90 (în decembrie 1984, Securitatea i-a deschis dosar de urmărire lui Gheorghe Ursu cu indicativul Udrea – n.r.). Şeful arhivelor fostei Securităţi, ajunse toate la SRI, era un fost securist, care lucrase în arhive şi până în ’89, şi a rămas bine-merci în SRI şi după ’89 şi care a ajuns decanul Facultăţii de Informaţii din cadrul Academiei SRI. E vorba de cel care e prezentat la unele televiziuni ca „istoric al serviciilor secrete, Cristian Troncotă, ajuns general în SRI. Ei bine, acest Cristian Troncotă are semnătura pe dosarul falsificat Udrea al tatălui meu. Cei de la CNSAS au dovedit negru pe alb, filă cu filă, cum filele pe microfilm sunt diferite de cele pe hârtie. Au inserat în 7 volume alte file. Falsificarea acestui dosar s-a făcut în cadrul SRI, dovedit, clar. Nu putea să fie dinainte[6].

  

Ce este adevărat din toate acestea? Faptul ar rămâne de stabilit cu cea mai mare acuratețe posibilă.

Credem deci că în loc să facă un amalgam între istorie și drept, rolul istoricului, al arhivistului este să se întrebe (și să întrebe) care mai este starea Arhivelor Securității, ale Partidului, ale Penitenciarelor, ale Internelor, ale Armatei? Corolar, care este autenticitatea lor și cum mai stăm cu mult trâmbițata declasificare?[7] Fără acestea, nici un probatoriu din lume nu este posibil, nici o analiză istorică probă și competentă. Restul sunt, în cel mai bun caz, compuneri de amatori (care, tocmai de aceea, își merită soarta) și/sau pescuitori în ape tulburi. Dreptul și istoria sunt două narațiuni diferite, dar care comunică, și în nici un caz nu sunt interșanjabile. Să dăm ce este al fiecăreia.

Care a fost răspunsul intelighenției autohtone, al instituțiilor de istoria comunismului și păstrarea memoriei sale? Doar un exemplu revelator: IICCMER a decis să publice o petiție. Investigarea Crimelor Comunismului! Petiție! Altfel spus, Găina se ouase o mărgică. Și ne mai întrebăm cum de am ajuns aici? Să nu ne mai întrebăm: așa, și cu oameni de acest tip!

 

NOTE

[1] Cf. https://www.luju.ro/cazul-ursu-la-rece-pasajele-cheie-din-hotararile-cab-si-iccj-in-2014-dupa-aproape-30-de-ani-de-la-decesul-victimei-pentru-infractiunile-pentru-care-se-putea-dispune-tragerea-la-raspundere-de-abuz-in-serviciu-cercetare-abuziva-rele-tratamente-tortura-insti?fbclid=IwAR0xxAyGScgVKmDKpwdslbcEXHEse2wOsdkwrC06Iy3n8Rz8ykSG_i2a3v4.

[2] Cf. http://mircea-stanescu.blogspot.com/2023/07/procesul-ursu-si-mai-multe-probleme-pe.html.

[3] Iată un exemplu revelator pentru populismul istoric și memorial ce reprezintă curentul dominant: https://romania.europalibera.org/a/judec%C4%83tori-ursu-ignoranta-ticalosie-/32526354.html?fbclid=IwAR0HJtpA0N56XjnNjdoyxpab-zAKRa5KcU3zFIUIIof7MufHL8cYG8wbm1c.

[4] Cf. https://www.juridice.ro/698326/o-analiza-juridica-a-deciziei-tribunalului-suprem-al-rsr.html?fbclid=IwAR22PPa1eNluM-DZs4LxINu92HcdVlH5mQGi4GQJ0NMvuOJoaMvoyamezlI; https://www.juridice.ro/698321/cazul-ursu-restantele-si-strambatatile-actiunii-publice-din-romania.html?fbclid=IwAR22PPa1eNluM-DZs4LxINu92HcdVlH5mQGi4GQJ0NMvuOJoaMvoyamezlI.

[5] Cf. https://www.qmagazine.ro/tortionarii-disidentului-ursu-nu-au-fost-achitati-o-analiza-a-sentintei-pronuntate-de-judecatorii-valerica-voica-constantin-epure-si-alin-nicolescu-de-la-iccj/; https://defapt.ro/procurorii-au-ratat-dosarul-gheorghe-ursu/?fbclid=IwAR1ufP5ZExFb_8bPoDfZ1ram1FxxwcVwHkQGCOk39JJNeaASCSMTtNZkymY.

[6] Cf. https://www.stiripesurse.ro/fiul-lui-gheorghe-ursu-dezvaluiri-incendiare-am-fost-in-audienta-la-eduard-hellvig-cand-era-sef-al-sri_3010508.html?fbclid=IwAR3HrXQEghPpwJWK_TaDjNs0TnWlehyoS_q11a6gNtMpi3_9RcsqBeYUfNg.

[7] Cf. https://mircea-stanescu.blogspot.com/2023/03/cea-mai-opaca-arhiva-isi-deschide.html?fbclid=IwAR1v9nZy8zZ5Ey3KbukRu2PcWzWqj8vw3SAJAXsMzGla7cH0hW-XbrU5bGc.

 

București, 1 august 2023.